Hei, man ir pieredze gan 3,4,5-trimetoksinitrostirēna (TMNS), gan 2,5-dimekstoksinitrostirēna (DMNS) ražošanā. Neizlasīšu visu šo tēmu, bet ielīmēšu savas domas no cita foruma ieraksta par katalizatora izvēli:
Šķiet, ka2-HEAA (2-(hidroksi)etilamonija acetāts) no etanolamīna un ledus etiķskābes iedarbojas labāk uz 3,4,5-trimetoksibenzaldehīdu nekā etilēndiamīns (kā etilēndiamīna diacetāts). Nesen es veicu divus eksperimentus ar 150 g 3,4,5-TMBA.
Pirmajā 150 g partijā TMBA pievienoju 1,6 mol. eq nitrometāna un 1,5 mol. eq etanolamīna.
Vispirms es uz TMBA uzlēju NM un turpināju liet ledus etiķskābi, līdz TMBA izšķīda. Attiecībā uz GAA daudzumu man šķiet, ka es ieliju 161 ml jeb 2,81 mol GAA + tad izmantoju (1,5x 0,765 mol) GAA, lai atsevišķā traukā pagatavotu 2-HEAA. Tātad kopā es, šķiet, izmantoju 3,96 mol. ekvivalentu GAA. Hmm... Iespējams, ka 4 mol. eq. GAA ir labs daudzums, ko izmantot.
Lai iegūtu 2-HEAA, etanolamīna un GAA mol. ekvivalents bija 1:1. Etanolamīnu uzreiz uzlieja uz GAA. Maisījums pēkšņi uzkarsēts līdz 120 °C, izdalās dūmi. Nedaudz samaisīja un pārklāja atsevišķo mērglāzi, atdzesēja maisījumu līdz temperatūrai nedaudz virs istabas temperatūras. Pārliecinājās, ka TMBA + NM + GAA ir pilnībā izšķīduši, un uzreiz iepildīja biezo, sīrupaino 2-HEAA. Tūlītēja krāsas maiņa, es uzsildīju līdz 35 °C un ļāvu tam griezties. Nedaudz tumšāka, dzeltena, tuvu oranžai krāsai. Kaut kad starp 1 h 30 min un 2 h visa vārglāze kļuva par biezu masu. Viss izgulsnējās, bet es biju prom un nebiju liecinieks tam, ko redzēju. Krāsa ir ļoti skaista. Perfekta dzeltena krāsa.
Bet es nevarēju neko izžāvēt un nosvērt, jo man salūza sūknis.
Vēlāk es pārkristalizēju ar aptuveno daudzumu 8 ml/g MeOH. Varētu būt, ka jūs varētu izmantot vēl mazāk MeOH. Kaut kur šajā forumā varētu būt rakstīts 0,2 g/ml 3,4,5-TMNS uz metanolu. Bet šeit es visu izkropļoju. Kā parasti ar re-x es uzskrūvēju. Kādu dīvainu iemeslu dēļ nolemju veikt karsto filtrāciju, ķekars pazuda uz filtrpapīra. Pēc tam es izlēju kaudzi kanalizācijā. Izlēju mātes liķieri. Tātad iznākums bija slikts, bet tomēr bija pienācīgs daudzums ļoti skaisti izskatīgu 3,4,5-TMNS.
Otrajā partijā, kurā bija 150 g, es atkal izmantoju 1,6 mol. ekvivalentu nitrometāna, bet tagad izmantoju mazāk etanolamīna - 1,3 mol. ekvivalentu TMBA. Arī 2-HEAA es sagatavoju atsevišķi. GAA un etanolamīna sajaukšana ļoti uzkarst, tāpēc es atņēmu siltumu no NM un TMBA. Šoreiz es arī izmantoju kopā 5 mol. eq. GAA (daļa tika ielikta uz 3,4,5-TMBA + NM, un daļa tika izmantota 2-HEAA pagatavošanai). Tagad es griezu ilgāku laiku ar lielāku karstumu, vispirms 45 °C temperatūrā, pēc tam samazināju temperatūru līdz 35 °C. Nekas neizdalījās kā iepriekšējā reizē. Kad pārtraucu maisīšanu un atdalīju no karstuma, kad maisījums atdzisa, tad sāka parādīties kristāli. Ar lielākoties strādājošu sūkni izsūcu gandrīz sausu, tad pārkristalizēju ar 8 ml/g IPA. Es varēju izmantot vēl mazāk IPA, jo, karsējoties, visam vajadzētu izšķīst. Varbūt pat ar 7 ml/g IPA.
Kāpēc MeOH vietā neizmantot vienkārši IPA?
Bet šoreiz partija bija mazliet tumšāk dzeltena, un iznākums bija slikts.
Nākamreiz, gatavojot 3,4,5-TMNS, es izmantotu 1,8 - 2 mol. eq. etanolamīna, 1,8 - 2 mol. eq. nitrometāna, 4 mol. eq. GAA vai tik daudz, lai izšķīdinātu TMBA.
Turklāt secinājums ir tāds, ka etanolamīns (ko izmanto kā 2-HEAA) 3,4,5-TMNS ir labāks risinājums nekā etilēndiamīns (ko izmanto kā etilēndiamīna diacetātu), kas nodrošina tīrāku produktu. Bet varētu būt arī citi mainīgie lielumi, piemēram, karstums, ko es izmantoju iepriekš.
2,5-DMNS, šķiet, ir ļoti viegli un viegli pagatavojams, kā arī ļoti forši vērot, kā parādās oranži matiņi. 3,4,5-TMNS ir mazāk pielaidīgs, bet arī nav tik sarežģīts, vienkārši izmantojiet 2-HEAA.
Varbūt citi interesējas, bet šis 2-HEAA dod arī 95%+ ražību P2NP ražošanā, tas patiešām ir lielisks materiāls.