Kā jūs zināt, ka sintēze nav izdevusies? Vai esat mēģinājis produktu izkristalizēt?
Jūsu temperatūras rādījumi ir labi, bet jāņem vērā, ka tie ir atkarīgi no tā, kāda ir jūsu reaģentu kvalitāte. Jūsu iesniegtajās fotogrāfijās es ievēroju oranžo krāsu, ko, iespējams, izraisa denatonija sadalīšanās EtOH vai dietilētera veidošanās. Ja esat izmantojis EtOH (bezūdens, 99 %+) un tas notiek, izmēģiniet 105 °C vai 100 °C temperatūrā. Jānorāda, ka tas nenozīmē, ka sintēze ir izgāzusies, bet tikai to, ka ir izveidojušies daži piesārņotāji. Jums vajadzētu mēģināt kristalizēt. Patiesa problēma būtu, ja maisījums kļūtu sarkans, kas norāda uz dietilsulfāta veidošanos. Lai vienkārši pārbaudītu, vai nav blakusproduktu, sajūtiet maisījuma smaržu (ne ilgi, ne sevišķi patīkami). Ja jūtat dietilētera smaržu vai ja sintēzes laikā novērojat burbuļus, kas peld šķidruma virspusē, tas nozīmē, ka tā vietā veidojas dietilēteris.
Pie nepārprotami neveiksmīgiem mēģinājumiem esmu novērojis arī oglekļa nogulsnēšanos, kas pēc tam ir jāfiltrē (personīgi es šajā gadījumā produktu pēc tam tik un tā neizmantoju). Ņemot vērā, ka tavā gadījumā nekas nav redzams, es mēģinātu produktu kristalizēt. Es domāju, ka jums tas nav neizdevies. Vai ir problēmas ar kristalizāciju? Jūs neesat sniedzis daudz informācijas par to, kas liek domāt, ka sintēze nav izdevusies. Ja ir vairāk informācijas, sīkāk izklāstiet šo jautājumu. Ja jūs uztrauc piesārņotāji, kas izraisa krāsas maiņu, tos var noņemt, izmantojot aktivēto ogli.
Attiecībā uz manu padomu par skābes pievienošanas ātrumu, ja nepārsniedzat 70 °C, viss būtu kārtībā. Mērķis ir nesasniegt vārīšanās temperatūru. No manas pieredzes zinu, ka pievienošana ilgāk par 30 minūtēm ir piemērota. Ja jūs uztrauc pārāk ātra pievienošana un jums nav pievienošanas/pilēšanas piltuves, varat pievienot
H2SO4, iegremdējot kolbu ledus vannā, lai būtu droši. Pēc tam kolbu pievienojiet atpakaļplūsmas ierīcei. Es to esmu darījis agrāk, kad nav bijusi pieejama piltuve un pārbaudīta temperatūra > 70 °C.
Šeit ir daži papildu jautājumi, lai palīdzētu man diagnosticēt problēmas:
- Vai esat mēģinājis pabeigt sintēzi un kristalizēt galaproduktu?
- Vai visi jūsu reaģenti ir bezūdens (es zinu, ka turpinu to atkārtot, bet šī sintēze izrādījās īpaši jutīga pretH2O, es esmu veiksmīgi izmantojis 95 % H2SO4, un nav vajadzības to pārsniegt, kas ir ļoti dārgi).
- Vai jūsu EtOH ir denaturēts?
- Kādu H2SO4 koncentrāciju jūs izmantojat?
- Vai reflukss bija mierīgs (kondensatorā nedrīkst būt redzami dūmi)?
- Kādu skābes un spirta attiecību jūs izmantojāt?
Visbeidzot, kā jau teicu, es domāju, ka jums ir labi veicies. Produkts, visticamāk, ir šķīdumā, jums vajadzētu mēģināt to kristalizēt. Es šo sintēzi mēģināju veikt arī ar EtOH (denaturētu, 95 %), kas nav bezūdens, un, lai gan tas kaitēja iznākumam un nedaudz piesārņoja produktu, sintēze bija izdevusies. Tomēr es tomēr ieteiktu izvairīties no denatonija.