Mój nowy sposób na kryształy jest teraz kurewsko twardy i jest bardzo trudny do rozbicia kartą kredytową i są naprawdę duże ✓
Teraz rosną w ciągu 1 dnia
Jaki jest sens kryształów i nie pozostawiania ich w formie chlorowodorku? Nie sądzę, żeby kryształ można było wciągnąć.
czy możesz mi to wyjaśnić, dziękuję!!!
Oto zdjęcie 4MMC w wodzie podgrzanej do nasycenia w temperaturze 95 stopni w garnku, a następnie umieszczonej w izolowanej chłodnicy z wrzącą wodą dodaną jako kąpiel.
Chłodziarka jest zamknięta i przykryta śpiworem. Otwarta po 24 godzinach.
Tak długo, jak roztwór jest czysty, wynikiem są kryształy o szerokości 0,8-1,2 cm.
Metoda stopniowego chłodzenia działa tak samo jak wszystkie inne. Rozpuszczalność 4mmc w niższej temperaturze spada, a kryształ zaczyna rosnąć. Im wolniej zmienia się temperatura, tym większy rośnie kryształ.
Jedną z wad jest to, że nawet po zakończeniu krystalizacji część 4mmc pozostaje w wodzie. Dlatego lepiej jest używać dwóch rozpuszczalników.
Duży procent wody i mniejszy procent rozpuszczalnika stworzy idealne kryształy, a rozpuszczalnik zatrzyma i zachowa resztę produktu do późniejszej ekstrakcji.
Wzór dyfrakcji rentgenowskiej sprawiłby, że byłoby to bardziej przekonujące (nie widziałem takiego 4MMC od 2010 roku, więc wiem, że mogą być jako takie, ale nigdy osobiście ich nie zdobyłem). P.S. Nie mam żadnych faktycznych kompetencji w interpretowaniu danych XRD...