Hej. Mam doświadczenie w produkcji zarówno 3,4,5-trimetoksynitrostyrenu (TMNS), jak i 2,5-dimetoksynitrostyrenu (DMNS). Nie będę czytał całego wątku, ale wkleję moje przemyślenia z postu, który napisałem na innym forum w odniesieniu do wyboru katalizatora:
2-HEAA (octan 2-(hydroksy)etyloamoniowy) z etanoloaminy i lodowatego kwasu octowego wydaje się działać lepiej na 3,4,5-trimetoksybenzaldehyd niż etylenodiamina (jako dwuoctan etylenodiaminy). Ostatnio przeprowadziłem dwa eksperymenty na 150 g 3,4,5-TMBA.
Do pierwszej partii 150 g użyłem 1,6 molowego ekwiwalentu nitrometanu do TMBA i 1,5 molowego ekwiwalentu etanoloaminy do TMBA.
Najpierw wlałem NM na TMBA i kontynuowałem wlewanie lodowatego kwasu octowego, aż TMBA się rozpuści. Jeśli chodzi o ilość GAA, wydaje mi się, że wlałem 161 ml lub 2,81 mol GAA + następnie użyłem (1,5x 0,765 mol) GAA do wytworzenia 2-HEAA w oddzielnym pojemniku. Wygląda więc na to, że użyłem łącznie 3,96 mol. eq. GAA. Hmm... Być może 4 mol. eq. GAA to dobra ilość do użycia.
Do produkcji 2-HEAA użyłem etanoloaminy w stosunku 1:1 do GAA mol. eq. Natychmiast wylałem etanoloaminę na GAA. Mieszanina rozgrzała się nagle do 120°C, wydzielając opary. Mieszałem przez chwilę i przykryłem oddzielną zlewkę, schłodziłem mieszaninę do temperatury nieco powyżej pokojowej. W każdym razie, upewniłem się, że TMBA + NM + GAA są całkowicie rozpuszczone i od razu wrzuciłem gęsty, syropowaty 2-HEAA. Natychmiastowa zmiana koloru, podgrzewam do 35°C i pozwalam wirować. Zmienia kolor na nieco ciemniejszy, żółty zbliżony do pomarańczowego. Między 1h 30 min a 2h cała zlewka stała się gęstą masą. Wszystko się wytrąciło, ale byłem daleko i nie widziałem tego widoku. Kolor jest bardzo ładny. Idealnie żółty.
Nie mogłem jednak niczego wysuszyć ani zważyć, bo zepsuła mi się pompka.
Później rekrystalizowałem w szacunkowej ilości 8 ml/g MeOH. Możliwe, że można użyć jeszcze mniej MeOH. Gdzieś na tym forum może być napisane 0.2 g / mL 3,4,5-TMNS do metanolu. Ale tutaj wszystko spieprzyłem. Jak zwykle z re-xem nawaliłem. Z jakiegoś dziwnego powodu zdecydowałem się na gorącą filtrację, garść zgubiła się na bibule filtracyjnej. Następnie wylałem garść do kanalizacji. Wylałem alkohol macierzysty. Tak więc wydajność była słaba, ale wciąż miałem przyzwoitą ilość bardzo ładnie wyglądających 3,4,5-TMNS.
W drugiej partii 150 g ponownie użyłem 1,6 molowego ekwiwalentu nitrometanu, ale teraz użyłem mniej etanoloaminy, 1,3 molowego ekwiwalentu TMBA . Oddzielnie przygotowałem również 2-HEAA. Mieszanie GAA i etanoloaminy naprawdę się nagrzewa, więc odbieram ciepło od NM i TMBA. Tym razem również użyłem łącznie 5 mol. eq. GAA (część wylałem na 3,4,5-TMBA + NM, a część użyłem do przygotowania 2-HEAA). Teraz wirowałem przez dłuższy czas z większą temperaturą, najpierw w 45°C, a następnie obniżyłem do 35°C. Nic się nie wytrąciło, jak poprzednim razem. Kiedy przestałem mieszać i zdjąłem z ognia, gdy mieszanina ostygła, zaczęły pojawiać się kryształy. Odessałem prawie do sucha za pomocą w większości działającej pompy, a następnie rekrystalizowałem za pomocą 8 ml/g IPA. Mogłem użyć jeszcze mniej IPA, ponieważ po podgrzaniu wszystko powinno się rozpuścić. Może nawet z 7 mL/g IPA.
Dlaczego po prostu nie użyć IPA zamiast MeOH?
Ale tym razem partia była nieco ciemniej żółta, a wydajność była niska.
Następnym razem przygotowując 3,4,5-TMNS użyłbym 1,8 - 2 mol. eq. etanoloaminy, 1,8 - 2 mol. eq. nitrometanu, 4 mol. eq. GAA lub ilość do rozpuszczenia TMBA.
Podsumowując, etanoloamina (używana jako 2-HEAA) dla 3,4,5-TMNS wydaje się być lepszym wyborem niż etylenodiamina (używana jako dwuoctan etylenodiaminy), co zapewnia czystszy produkt. Ale mogą być też inne zmienne, takie jak ciepło, którego użyłem wcześniej.
2,5-DMNS wydaje się być bardzo łatwy i wybaczający w przygotowaniu, a także super fajny, gdy pojawiają się pomarańczowe włosy. 3,4,5-TMNS mniej wybaczający, ale też nie taki trudny, wystarczy użyć 2-HEAA.
Może inni są zainteresowani, ale ten 2-HEAA daje również 95%+ wydajności w produkcji P2NP, to naprawdę świetny materiał.