Po redukcji, większość aminy będzie w IPA, można spróbować wyekstrahować z wody za pomocą IPA, oczyścić połączony IPA i wysuszyć go. Następnie można dodać 20% H2SO4 w IPA. Do pH 7 lub 6,5, nie pamiętam szczegółów. Stworzysz półsiarczan meskaliny, więc 2 cząsteczki mesc. na 1 kwas siarkowy. Lub 1/2 molowa ilość H2SO4 (obliczona dla przybliżonej 80% wydajności z nitrostyrenu).
W końcu nie trzeba zasadować. Nie ma potrzeby wygaszania reakcji za pomocą NaOH. Lepiej szybko odfiltrować miedź, wyekstrahować 2x warstwę aq. za pomocą IPA, oczyścić połączony IPA 50% roztworem K2CO3 dwa razy. Następnie osuszyć siarczanem magnezu, odfiltrować grawitacyjnie siarczan magnezu. Następnie dodaj 20% H2SO4 w IPA (przygotowany z 98% czystego stężonego H2SO4).
Jeśli nie masz H2SO4, użyj HCl, w tym przypadku odparuj lub oddestyluj IPA, aż pozostanie wolny olej meskalinowy. Następnie powoli wlej 80% mol eq. HCl (przybliżony szacunek), rozcieńczony (przybliżony szacunek). Zachowaj ostrożność jak zawsze podczas solenia. W przypadku HCl można dążyć do pH 5-6. Zawsze możesz zrobić tylko połowę oleju freebase na raz, jeśli przekroczysz pH, myślę, że zawsze możesz wlać trochę mesc. freebase z powrotem, aby ustabilizować pH.
Teraz mam tylko doświadczenie z mesc. hcl, w tym momencie musisz ponownie odparować wodę, aby uzyskać lepki, paskudny szlam Mesc. HCl, należałoby to uwolnić za pomocą KOH do 10-11 pH i ponownie zasolić HCl, aby uzyskać czystszą formę. Wyekstrahować 3x DCM, po uprzednim zalkalizowaniu KOH, ponownie obliczyć ilość HCl i rozcieńczyć HCl. Wrzuć HCl, obserwuj uważnie, po przekroczeniu 7 pH spada bardzo szybko, czasami wystarczy jedna lub dwie krople więcej.
Następnie oddestyluj/odparuj DCM, a następnie wodę. Powinieneś otrzymać czystszy produkt. Może to być pomarańczowa pasta.
Teraz, po całkowitym wyschnięciu, wyczyść go pod próżnią zimnym octanem etylu, a następnie zimnym acetonem. Dużą ilością acetonu.
Następnym razem najpierw przygotuję surowy półsiarczan mesc. Powinien być znacznie czystszy niż początkowy HCl. Więc wtedy zdam raport.
Nie ma potrzeby używania DCM, początkowo powinieneś zasolić bezpośrednio warstwę IPA. Większość aminy jest tam!
Jeśli chodzi o samą reakcję, nie mam z nią problemów. Spróbuj wrzucić chlorek miedzi na raz do środka mieszaniny reakcyjnej. Jest to gwałtowna reakcja, więc jeśli pracujesz z większymi ilościami, pamiętaj o przeniesieniu do dużego pojemnika TYLKO na całą kroplę chlorku miedzi. Może to być zlewka o pojemności 5 l lub 20 l, a następnie wlej wszystko z powrotem do kolby okrągłodennej i mieszaj jak szalony, podgrzej trochę, aby ogrzać do 75 ° C. Po wrzuceniu chlorku miedzi wiruj przez 1 godzinę - 1h30min.
Nie zostawiaj też wszystkiego na zbyt długo, myślę, że musisz przeprowadzić reakcję z borohydrykiem sodu i bezpośrednio po niej z miedzią.