- Reaction score
- 4
Nowoczesna, wysokowydajna synteza MDMA przy użyciu dostępnych tanich materiałów wyjściowych. Opracowana przez doświadczonego tajnego chemika, spisana przez nooba.
Ponieważ nie próbowałem tej syntezy i jestem dość niedoświadczony, chciałbym poznać wasze przemyślenia. Dajcie szansę i spróbujcie:
(Nie wymyśliłem tej trasy, nie biorę na siebie ani kredytu, ani odpowiedzialności)
Synteza ta została zaczerpnięta z podcastu Hamiltona Morrisa w odcinku "Studiowanie chemii w więzieniu".
Jeśli nie jesteś zaznajomiony z pracą Hamiltona, nie pozostaje mi nic innego, jak go polecić.
Jak mówi tytuł, tajny chemik, z którym przeprowadzono wywiad, spędził ponad dekadę w więzieniu, gdzie studiował i udoskonalał swoją syntezę MDMA, 2C-B i meskaliny. Po wyjściu z więzienia przetestował swoje metody z wielkim sukcesem.
To był swobodny wywiad, więc nie wspomniał o wszystkich szczegółach, ale to jest to, co udało mi się zebrać.
Synteza:
Materiałem wyjściowym jest helion: tani, dostępny i nieobserwowany.
Przegląd: Helional -> kwas węglowy -> imid -(Hoffman)-> MDMA
1): Utlenianie w celu utworzenia kwasu węglowego
(helional jest niereaktywny, typowe utleniacze nie działają)
utlenianie dimetoksydiksoyranem z oksonu (peroksymonosiarczan potasu), H2O, aceton
2): Tworzenie imidu
przy użyciu mocznika w temperaturze 160 stopni (75%)
produkt uboczny: amoniak i materiał wyjściowy => odzysk (wydajność 90%)
trudne bez katalizatora kwasowego (10%): HCl zbyt silny (50%), kwas fosforowy jest dobry, 1 kropla/2 g kwasu karboksylowego
(najwyraźniej jest to metoda opatentowana)
3): Przegrupowanie Hoffmana z wybielaczem
1: chlorowanie amidu: delikatnie, wybielacz jest kruchy -> niska temperatura, nadmiar zasady, kapanie wybielacza przez 1h.
amid się rozpuści, jeśli wystarczająco zimny: utworzy się osad
2: temperatura 60 stopni. 4h
Zneutralizować zasadę po 1h, izocyjanian utworzy iminę.
Czy są jakieś problemy z tą procedurą?
Co o tym sądzicie? Proszę o poprawienie mnie, jeśli popełniłem gdzieś jakiś głupi błąd początkującego (bardzo prawdopodobne).
Mówił też o robieniu meskaliny i 2C-B. Mogę je też spisać, jeśli to kogoś interesuje.
Ponieważ nie próbowałem tej syntezy i jestem dość niedoświadczony, chciałbym poznać wasze przemyślenia. Dajcie szansę i spróbujcie:
(Nie wymyśliłem tej trasy, nie biorę na siebie ani kredytu, ani odpowiedzialności)
Synteza ta została zaczerpnięta z podcastu Hamiltona Morrisa w odcinku "Studiowanie chemii w więzieniu".
Jeśli nie jesteś zaznajomiony z pracą Hamiltona, nie pozostaje mi nic innego, jak go polecić.
Jak mówi tytuł, tajny chemik, z którym przeprowadzono wywiad, spędził ponad dekadę w więzieniu, gdzie studiował i udoskonalał swoją syntezę MDMA, 2C-B i meskaliny. Po wyjściu z więzienia przetestował swoje metody z wielkim sukcesem.
To był swobodny wywiad, więc nie wspomniał o wszystkich szczegółach, ale to jest to, co udało mi się zebrać.
Synteza:
Materiałem wyjściowym jest helion: tani, dostępny i nieobserwowany.
Przegląd: Helional -> kwas węglowy -> imid -(Hoffman)-> MDMA
1): Utlenianie w celu utworzenia kwasu węglowego
(helional jest niereaktywny, typowe utleniacze nie działają)
utlenianie dimetoksydiksoyranem z oksonu (peroksymonosiarczan potasu), H2O, aceton
2): Tworzenie imidu
przy użyciu mocznika w temperaturze 160 stopni (75%)
produkt uboczny: amoniak i materiał wyjściowy => odzysk (wydajność 90%)
trudne bez katalizatora kwasowego (10%): HCl zbyt silny (50%), kwas fosforowy jest dobry, 1 kropla/2 g kwasu karboksylowego
(najwyraźniej jest to metoda opatentowana)
3): Przegrupowanie Hoffmana z wybielaczem
1: chlorowanie amidu: delikatnie, wybielacz jest kruchy -> niska temperatura, nadmiar zasady, kapanie wybielacza przez 1h.
amid się rozpuści, jeśli wystarczająco zimny: utworzy się osad
2: temperatura 60 stopni. 4h
Zneutralizować zasadę po 1h, izocyjanian utworzy iminę.
Czy są jakieś problemy z tą procedurą?
Co o tym sądzicie? Proszę o poprawienie mnie, jeśli popełniłem gdzieś jakiś głupi błąd początkującego (bardzo prawdopodobne).
Mówił też o robieniu meskaliny i 2C-B. Mogę je też spisać, jeśli to kogoś interesuje.