Skąd wiadomo, że synteza się nie powiodła? Czy próbowałeś krystalizować produkt?
Odczyty temperatury są dobre, ale należy zauważyć, że zależą one od jakości odczynników. Na zdjęciach, które dostarczyłeś, zauważyłem pomarańczowy kolor, który jest prawdopodobnie spowodowany rozkładem denatonium w EtOH lub tworzeniem się eteru dietylowego. Jeśli użyłeś EtOH (bezwodnego, 99% +) i to się dzieje, spróbuj 105 ° C lub 100 ° C. Powinienem również zaznaczyć, że nie oznacza to, że synteza się nie powiodła, tylko że powstało kilka zanieczyszczeń. Powinieneś spróbować krystalizacji. Prawdziwym problemem byłoby, gdyby mieszanina zmieniła kolor na czerwony, co wskazuje na tworzenie się siarczanu dietylu. Aby po prostu sprawdzić, czy nie ma produktów ubocznych, powąchaj mieszaninę (niezbyt długo i niezbyt przyjemnie). Jeśli poczujesz zapach eteru dietylowego lub zaobserwujesz bąbelki unoszące się na powierzchni cieczy podczas syntezy, oznacza to, że zamiast tego powstaje eter dietylowy.
Przy wyraźnie nieudanych próbach widziałem również wytrącający się węgiel, który następnie należy przefiltrować (osobiście i tak nie używałbym później produktu w tym przypadku). Biorąc pod uwagę, że w Twoim przypadku nie jest on widoczny, spróbowałbym skrystalizować produkt. Myślę, że nie zawiodłeś. Czy jest jakiś problem z krystalizacją? Nie podałeś zbyt wielu informacji na temat tego, co sprawia, że uważasz, że synteza się nie powiodła. Jeśli jest więcej informacji, doprecyzuj tę kwestię. Jeśli martwisz się o zanieczyszczenia, które powodują zmianę koloru, można je usunąć za pomocą węgla aktywnego.
Jeśli chodzi o moją radę dotyczącą szybkości dodawania kwasu, jeśli nie przekroczysz 70 ° C, powinno być dobrze. Celem jest uniknięcie wrzenia. Z mojego doświadczenia wynika, że dodawanie kwasu przez 30 minut jest w porządku. Jeśli obawiasz się zbyt szybkiego dodawania i nie masz lejka do dodawania/odciekania, możesz dodać
H2SO4, zanurzając kolbę w łaźni lodowej, aby zachować ostrożność. Następnie podłącz kolbę do zestawu do refluksu. Robiłem tak w przeszłości, gdy nie miałem lejka i sprawdzałem temperaturę >70°C.
Oto kilka dodatkowych pytań, które pomogą mi zdiagnozować problemy:
- Czy próbowałeś dokończyć syntezę i skrystalizować produkt końcowy?
- Czy wszystkie odczynniki są bezwodne (wiem, że ciągle to powtarzam, ale ta synteza okazała się szczególnie wrażliwa naH2O, użyłem 95% H2SO4 z powodzeniem do tego celu, nie ma potrzeby przekraczania tego, co jest bardzo kosztowne).
- Czy EtOH jest denaturowany?
- Jakiego stężenia H2SO4 używasz?
- Czy refluks był spokojny (w skraplaczu nie powinien być widoczny dym)?
- Jakiego stosunku kwasu do alkoholu użyłeś?
Na koniec, tak jak powiedziałem, myślę, że wszystko poszło dobrze. Produkt jest prawdopodobnie w roztworze, powinieneś spróbować go skrystalizować. Próbowałem tej syntezy z EtOH (denaturowany, 95%), który również nie jest bezwodny i chociaż zaszkodziło to wydajności i nieco zanieczyściło produkt, synteza zadziałała. Niemniej jednak nadal zalecałbym unikanie denatonium.