Niekoľkokrát to tak nie je. Ale ak s ňou žijete pravidelne, povedzme v rozumných medziach a nie každý deň, môže byť z dlhodobého hľadiska dosť toxická. Myslím, že vzhľadom na relatívne jednoduchší proces syntézy sa väčšina amfetamínsulfátov na trhu vyrába touto syntézou. Myslím, že podobný pomer vychádza aj opačne, ak sa pozrieme na to, koľko ľudí kašle na to, koľko ortuti zostáva v hotovom výrobku, medzi tými, ktorí ho vyrábajú a potom rozhádzajú po ulici.
Dúfam, že zásady, ktoré sformuloval BB, budú príkladom, ktorým sa budú riadiť v budúcnosti ďalšie generácie. Bude to hlúpe slovo, ale myslím si, že najlepšie by bolo, keby sa BB podarilo vytvoriť "módu" definujúcu novú éru, z honby za kvalitou. Je takmer nemožné ovplyvniť postoj tých ľudí, ktorí to vidia jednoduchšie a/alebo preto, že sú za každú cenu orientovaní na zisk... alebo druhý extrém, ktorého vlastná obmedzenosť brzdí ich rozvoj. Okrem toho, že budú nútení sledovať trendy, a teda potreby meniaceho sa trhu.
Ale späť k ortuti, aj ja sa jej obávam. Je to pravda, mám desivý príklad, ktorý sa v minulosti stal členovi rodiny.
Ortuť je ťažký kov, vo väčšine prípadov sa z tela ani nevylučuje, a to vďaka polčasu rozpadu 20+ rokov, čo je pre ťažké kovy typické. Na nete je plno metód na detoxikáciu, dokonca som tu na fóre našiel jej podrobný opis, ale je to veľa práce. Ak sa v nás nahromadí, môže spôsobiť vážne problémy. Vieme, že sa do nášho tela dostáva denne, rovnako ako olovo a všetko ostatné. Ale jedna vec je, že ho dostávame nepriamo, a druhá vec je, že ho robíme ako liek, ktorému by sme sa inak mohli vyhnúť.
Nie som chemický inžinier, len odhadujem, že ortuť prítomná počas reakcie väčšinou zostáva v troske, ktorá vzniká z oddelených vrstiev. A účelom opakovaného premývania môže byť okrem iného maximálne odstránenie kontaminácie ortuťou. Ale hádam neexistuje žiadna záruka, že zmizne úplne.
Nechápte ma zle, nechcel som vás poučovať. Mal som na mysli len tých členov fóra, ktorí sa o túto tému zaujímajú. Takto si o tom môžu vytvoriť obraz na základe viacerých pohľadov.