Ako dlho môžete skladovať injekčný roztok natiahnutý v injekčnej striekačke?

dnBQByvHb8Zkawbjpx

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
46
Nízke dávky (< 100 mg) je notoricky známe, že je ťažké presne vážiť, pokiaľ sa nepoužijú niektoré veľmi presné váhy. Napríklad na prípravu ketamínu na IM môže byť lepšie pripraviť dávku piatich injekcií rozpustením 500 mg K v 5 ml fyziologického roztoku namiesto váženia 100 mg na jednu injekciu (čo by mohlo byť 150 mg v dôsledku chyby váh).

Zvážte zaručený sterilný roztok pripravený varením K vo fyziologickom roztoku. Roztok sa potom natiahne do sterilných injekčných striekačiek pomocou nových sterilných ihiel alebo 0,22 um filtrov. Ihla na každej striekačke sa potom vymení za úplne novú. Ako dlho môžete takto pripravenú injekciu bezpečne skladovať, pravdepodobne v chladničke pri teplote 4-5 °C? Aspekt stability K sa ma netýka, pretože existujú štúdie, ktoré nepreukázali žiadnu degradáciu K skladovaného v injekčných striekačkách. Obávam sa o mikrobakteriálnu bezpečnosť skladovaných injekcií po týždni alebo maximálne dvoch týždňoch. Bolo by ich používanie bezpečné?

Paracelsus

Addictionist
Reaction score
234
Zatiaľ čo chemická stabilita ketamínu v roztoku je dobre známa, hlavným problémom je možnosť bakteriálnej kontaminácie v priebehu času, najmä pri skladovaní pripravených injekčných striekačiek v chladničke.

Úvahy o sterilite:
  1. Sterilná príprava: Použitie 0,22 µm filtrov na injekčné striekačky výrazne znižuje riziko bakteriálnej kontaminácie, pretože sú navrhnuté tak, aby odstránili väčšinu baktérií. Niektoré vírusy a menšie častice vrátane spór sa však nemusia úplne odfiltrovať, hoci ide o relatívne nízke riziko.
  2. Sterilné skladovanie: Po príprave roztoku a naplnení injekčných striekačiek pomáha udržiavať sterilitu výmena ihly za novú sterilnú. Zabezpečenie toho, aby boli použité injekčné striekačky a ihly jednotlivo sterilné a aby sa s nimi manipulovalo v čistom prostredí, ďalej minimalizuje riziká.
  3. Chladenie: Skladovanie pripravených injekčných striekačiek v chladničke (pri teplote 4 - 5 °C) spomaľuje rast baktérií, ale úplne ho nezastaví. Chladenie je účinné pri predĺžení sterility injekčných roztokov na obmedzené obdobie, pretože väčšina baktérií a plesní rastie pomalšie pri nižších teplotách. Nie je však spoľahlivé proti kontaminácii, najmä počas dlhšieho obdobia.
Mikrobiálna bezpečnosť skladovaných injekcií:
  1. Prvý týždeň: Ak sa roztok pripraví za optimálnych sterilných podmienok a uchováva sa v chladničke, vo všeobecnosti sa považuje za bezpečný na použitie do jedného týždňa. To je v rámci okna, kedy riziko bakteriálnej kontaminácie zostáva nízke za predpokladu, že počas prípravy alebo skladovania nedošlo k porušeniu sterility.
  2. Druhý týždeň: Predĺženie skladovania na dva týždne zvyšuje riziko bakteriálnej kontaminácie. Hoci chladenie a používanie sterilného vybavenia toto riziko zmierňujú, niektoré oportúnne organizmy sa môžu v chladiacich podmienkach pomaly množiť. Riziko je vyššie po prvom týždni, takže po tomto období sa bezpečnosť roztoku stáva otáznejšou.
Počas prípravy naďalej používajte sterilné vybavenie (striekačky, ihly, fyziologický roztok a filtre) a udržiavajte čisté pracovné podmienky. Každú injekčnú striekačku označte dátumom prípravy, aby ste zaistili bezpečné použitie v odporúčanom časovom rámci.

dnBQByvHb8Zkawbjpx

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
46
Ďakujeme za podrobnú pripomienku. Rozmýšľal som v tom istom duchu: filtrácia neodstráni vírusy (sú príliš malé), preto som sa rozhodol pre sterilizáciu teplom pri 99 °C ako primárnu metódu, ktorá sterilizuje roztok.

Plánujem pripraviť dávky maximálne piatich záberov naraz; jeden z nich by sa spotreboval okamžite a až štyri by sa skladovali. Posledná z nich by sa spotrebovala približne na začiatku 2. týždňa a som rád, že môj plán nie je nehorázne hlúpy a/alebo nebezpečný.

V mojom protokole som nemal označenie každej striekačky a určite to urobím, ďakujem za upozornenie.