Ahoj. mám skúsenosti s výrobou 3,4,5-trimetoxynitrostyrénu (TMNS) aj 2,5-dimextoxynitrostyrénu (DMNS). Nebudem čítať celé toto vlákno, ale vložím svoje myšlienky z príspevku, ktorý som uverejnil na inom fóre, pokiaľ ide o výber katalyzátora:
Zdá sa, že2-HEAA (2-(hydroxy)etylamoniumacetát) z etanolamínu a ľadovej kyseliny octovej funguje na 3,4,5-trimetoxybenzaldehyd lepšie ako etyléndiamín (ako etyléndiamíndiacetát). Nedávno som vykonal dva experimenty so 150 g 3,4,5-TMBA.
Pri prvej dávke 150 g som použil 1,6 mol. eq. nitrometánu k TMBA a 1,5 mol. eq. etanolamínu k TMBA.
Najprv som na TMBA nalial NM a pokračoval som v nalievaní ľadovej kyseliny octovej, kým sa TMBA nerozpustil. Pokiaľ ide o množstvo GAA, myslím, že som nalial 161 ml alebo 2,81 mol. GAA + potom som použil (1,5x 0,765 mol.) GAA na výrobu 2-HEAA v samostatnej nádobe. Zdá sa teda, že som použil celkovo 3,96 mol. eq. GAA. Hmm... Mohlo by sa stať, že 4 mol. eq. GAA je dobré množstvo na použitie.
Na výrobu 2-HEAA som použil mol. eq. etanolamínu ku GAA v pomere 1:1. Ethanolamín som naraz nalial na GAA. Zmes sa náhle zahriala na 120 °C, uvoľnili sa výpary. Chvíľu sa miešalo a prikryla sa samostatná kadička, zmes sa ochladila na teplotu mierne vyššiu ako izbová. Tak či onak, ubezpečil sa, že TMBA + NM + GAA sa úplne rozpustil, a naraz vylial hustý, sirupovitý 2-HEAA. Okamžitá zmena farby, zahrial som na 35 °C a nechal som to roztočiť. Mierne stmavne, žltá sa blíži k oranžovej. Niekedy medzi 1 h 30 min a 2 h sa z celej kadičky stala hustá hmota. Všetko sa vyzrážalo, ale bol som preč a nebol som svedkom toho pohľadu. Farba je veľmi pekná. Dokonalá žltá.
Nemohol som však nič vysušiť a odvážiť, pretože sa mi pokazila pumpa.
Neskôr som rekryštalizoval v odhadovanom množstve 8 ml/g MeOH. Mohlo by sa stať, že by ste mohli použiť ešte menej MeOH. Niekde na tomto fóre by mohlo byť napísané 0,2 g/ml 3,4,5-TMNS na metanol. Ale tu som všetko pokazil. Ako zvyčajne s re-xom som to pokazila. Z nejakého zvláštneho dôvodu som sa rozhodol urobiť horúcu filtráciu, hromada sa stratila na filtračnom papieri. Potom som vylial kopu do odtoku. Vylial som materský likér. Takže výťažok bol slabý, ale stále som mal slušné množstvo veľmi pekne vyzerajúcich 3,4,5-TMNS.
Pri druhej várke 150 g som opäť použil 1,6 mol. ekv. nitrometánu, ale teraz som použil menej etanolamínu, 1,3 mol. ekv. k TMBA. 2-HEAA som tiež pripravil samostatne. Miešanie GAA a etanolamínu sa veľmi zahrieva, takže som odoberal teplo z NM a TMBA. Tentoraz som tiež použil celkovo 5 mol. eq. GAA (časť som nalial na 3,4,5-TMBA + NM a časť som použil na výrobu 2-HEAA). Teraz som odstreďoval dlhší čas s väčšou teplotou, najprv pri 45 °C, potom som znížil teplotu na 35 °C. Nič sa nezrážalo ako minule. Keď som prestal miešať a odstránil z tepla, keď sa zmes ochladila, začali sa objavovať kryštály. Odsával som takmer nasucho s väčšinou fungujúcou pumpou, potom som rekryštalizoval s 8 ml/g IPA. Mohol som použiť ešte menej IPA, pri zahrievaní by sa malo všetko rozpustiť. Možno aj so 7 ml/g IPA.
Prečo nepoužiť IPA namiesto MeOH?
Ale tentoraz bola dávka trochu tmavšie žltá a výťažky boli slabé.
Nabudúce by som pri príprave 3,4,5-TMNS použil 1,8 - 2 mol. eq etanolamínu, 1,8 - 2 mol. eq nitrometánu, 4 mol. eq GAA alebo množstvo na rozpustenie TMBA.
A tiež na záver etanolamín (používaný ako 2-HEAA) pre 3,4,5-TMNS sa zdá byť lepším výberom ako etyléndiamín (používaný ako etyléndiamíndiacetát), vďaka čomu je produkt čistejší. Ale môže ísť aj o iné premenné, ako je teplo, ktoré som použil predtým.
Zdá sa, že príprava 2,5-DMNS je veľmi jednoduchá a zhovievavá, takisto je super sledovať, ako sa objavujú oranžové chĺpky. 3,4,5-TMNS je menej zhovievavý, ale tiež nie je taký zložitý, stačí použiť 2-HEAA.
Možno to zaujíma aj ostatných, ale tento 2-HEAA dáva pri výrobe P2NP aj viac ako 95% výťažok, je to naozaj skvelá vec.