Kako dolgo lahko hranite raztopino za injiciranje, narejeno v injekcijski brizgi?

dnBQByvHb8Zkawbjpx

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
46
Znano je, da je majhne odmerke (<100 mg) težko natančno stehtati, razen če se uporabljajo nekatere zelo natančne tehtnice. Na primer, za pripravo ketamina za IM je morda bolje pripraviti serijo petih injekcij z raztapljanjem 500 mg K v 5 ml fiziološke raztopine, namesto da bi stehtali 100 mg za eno injekcijo (ki bi zaradi napake tehtnice lahko znašala 150 mg).

Razmislite o zagotovljeni sterilni raztopini, pripravljeni s kuhanjem K v fiziološki raztopini. Raztopino nato natočimo v sterilne brizgalke z novimi sterilnimi iglami ali 0,22 um filtri za brizgalke. Iglo na vsaki brizgi nato zamenjamo s povsem novo. Kako dolgo lahko tako pripravljen injekcijski odmerek varno hranite, predvidoma v hladilniku pri 4-5 °C? Vidik stabilnosti K me ne skrbi, saj obstajajo študije, ki niso pokazale razgradnje K, shranjenega v brizgah. Skrbi me mikrobakterijska varnost shranjenih injekcij po enem tednu ali največ dveh tednih. Ali bi bili varni za uporabo?

Paracelsus

Addictionist
Reaction score
234
Čeprav je kemijska stabilnost ketamina v raztopini dobro uveljavljena, je glavno vprašanje možnost bakterijske kontaminacije sčasoma, zlasti pri shranjevanju pripravljenih brizg v hladilniku.

Razmisleki o sterilnosti:
  1. Sterilna priprava: Uporaba 0,22 µm filtrov za brizgalke znatno zmanjša tveganje bakterijske kontaminacije, saj so zasnovani tako, da odstranijo večino bakterij. Vendar nekateri virusi in manjši delci, vključno s sporami, morda ne bodo v celoti filtrirani, čeprav je tveganje razmeroma majhno.
  2. Sterilno shranjevanje: Po pripravi raztopine in napolnitvi brizgalk zamenjava igle z novo sterilno pomaga ohraniti sterilnost. Zagotavljanje, da so uporabljene brizge in igle posamično sterilne in da se z njimi ravna v čistem okolju, dodatno zmanjša tveganja.
  3. Hlajenje: Shranjevanje pripravljenih brizg v hladilniku (pri 4-5 °C) upočasni rast bakterij, vendar je ne ustavi popolnoma. Hlajenje je učinkovito pri podaljševanju sterilnosti raztopin za injiciranje za omejeno obdobje, saj večina bakterij in glivic počasneje raste pri nižjih temperaturah. Vendar pa ni zanesljivo za preprečevanje kontaminacije, zlasti v daljšem časovnem obdobju.
Mikrobiološka varnost shranjenih injekcij:
  1. Prvi teden: Če je raztopina pripravljena v optimalnih sterilnih pogojih in shranjena v hladilniku, na splošno velja, da je varna za uporabo do enega tedna. To je v oknu, v katerem tveganje za bakterijsko kontaminacijo ostaja majhno, ob predpostavki, da med pripravo ali shranjevanjem ni prišlo do kršitev sterilnosti.
  2. Drugi teden: Če se skladiščenje podaljša na dva tedna, se poveča tveganje za bakterijsko kontaminacijo. Čeprav hlajenje in uporaba sterilne opreme to zmanjšujeta, se lahko nekateri oportunistični organizmi še vedno počasi razmnožujejo v hladilnih pogojih. Tveganje je večje po prvem tednu, zato po tem času varnost raztopine postane bolj vprašljiva.
Še naprej uporabljajte sterilno opremo (brizge, igle, fiziološko raztopino in filtre) in med pripravo vzdržujte čiste delovne pogoje. Vsako brizgo označite z datumom priprave, da zagotovite varno uporabo v priporočenem časovnem okviru.

dnBQByvHb8Zkawbjpx

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
46
Zahvaljujemo se vam za podrobno pripombo. Razmišljal sem podobno: filtriranje ne odstrani virusov (so premajhni), zato sem se odločil za sterilizacijo s toploto pri 99 °C kot primarno metodo, ki sterilizira raztopino.

Načrtujem pripravo serij največ petih injekcij naenkrat; ena od njih bi se porabila takoj, do štiri pa bi se shranile. Zadnjega od njih bi porabil približno na začetku 2. tedna in vesel sem, da slišim, da moj načrt ni nezaslišano neumen in/ali nevaren.

V svojem protokolu nisem imel označevanja vsake brizge in to bom zagotovo storil, hvala za opozorilo.