Hey. 3,4,5-Trimethoxynitrostyrene (TMNS) ve 2,5-Dimexthoxynitrostyrene (DMNS) yapımında deneyimim var. Bu başlığın tamamını okumayacağım ancak katalizör seçimi ile ilgili olarak başka bir forumda yaptığım bir gönderiden düşüncelerimi yapıştıracağım:
Etanolamin ve glasiyal asetik asitten elde edilen2-HEAA (2-(hidroksi)etilamonyum asetat) 3,4,5-Trimetoksibenzaldehit üzerinde etilendiaminden (etilendiamin diasetat olarak) daha iyi çalışıyor gibi görünüyor. Yakın zamanda 150 g 3,4,5-TMBA üzerinde iki deney yaptım.
İlk 150 g'lık parti için TMBA'ya 1,6 mol nitrometan ve TMBA'ya 1,5 mol etanolamin ekledim.
Önce NM'yi TMBA'nın üzerine döktüm ve TMBA çözünene kadar buzlu asetik asit dökmeye devam ettim. GAA miktarına gelince, sanırım 161 mL veya 2,81 mol GAA döktüm + daha sonra ayrı bir kapta 2-HEAA yapmak için (1,5x 0,765 mol) GAA kullandım. Yani toplamda 3,96 mol GAA kullanmışım gibi görünüyor. Hmm... Belki de 4 mol GAA kullanmak için iyi bir miktardır .
2-HEAA yapmak için 1:1 etanolamin ile GAA mol. eşitliği kullandım. Etanolamini hemen GAA üzerine döktüm. Karışım aniden 120 °C'ye kadar ısındı, dumanlar çıktı. Biraz karıştırıldı ve ayrı bir beherin üzeri kapatıldı, karışım oda sıcaklığının biraz üzerine kadar soğutuldu. Her neyse, TMBA + NM + GAA'nın tamamen çözündüğünden emin oldum ve kalın, şurup kıvamındaki 2-HEAA'yı bir kerede boşalttım. Anında renk değişimi, 35 °C'ye kadar ısıttım ve dönmeye bıraktım. Biraz daha koyu, turuncuya yakın sarıya dönüştü. Bir ara 1 saat 30 dakika ile 2 saat arasında tüm beher kalın bir kütle haline geldi. Her şey çöktü ama ben uzaktaydım ve bu manzaraya tanık olmadım. Renk çok güzel. Mükemmel bir sarı.
Ancak pompam bozulduğu için hiçbir şeyi kurutamadım ve tartamadım.
Daha sonra tahmini olarak 8 mL/g MeOH içinde yeniden kristalleştirdim. Daha da az MeOH kullanıyor olabilirsiniz. Bu forumda bir yerde metanol için 0,2 g/mL 3,4,5-TMNS yazıyor olabilir. Ama işte burada her şeyi berbat ettim. Re-x ile her zamanki gibi çuvalladım. Garip bir nedenden dolayı sıcak filtreleme yapmaya karar verdim, filtre kağıdında bir demet kayboldu. Sonra bir demetini kanalizasyona döktüm. Ana likörü boşalttım. Yani verim düşüktü, ama yine de iyi miktarda çok güzel görünümlü 3,4,5-TMNS vardı.
150g'lık ikinci partide bir kez daha 1,6 mol nitrometan ekolayzırı kullandım, ancak şimdi TMBA'ya 1,3 mol ekolayzır ekleyerek daha az etanolamin kullandım. Ayrıca 2-HEAA'yı da ayrı olarak hazırladım. GAA ve etanolamin maddelerini karıştırmak gerçekten ısınıyor, bu yüzden ısıyı NM ve TMBA'dan uzaklaştırıyorum. Bu sefer ayrıca toplam 5 mol. eq. GAA kullandım (bir kısmı 3,4,5-TMBA + NM üzerine döküldü ve bir kısmı 2-HEAA yapmak için kullanıldı). Şimdi daha fazla ısıyla daha uzun süre döndürdüm, önce 45 °C'de, sonra 35 °C'ye düşürdüm. Geçen seferki gibi hiçbir şey çökmedi. Karıştırmayı bırakıp ısıdan uzaklaştırdığımda, karışım soğuduktan sonra kristaller görünmeye başladı. Çoğunlukla çalışan bir pompa ile neredeyse kuru olarak emdim, ardından 8 mL/g IPA ile yeniden kristalleştirdim. Daha da az IPA kullanabilirdim, ısındıkça her şeyin çözünmesi gerekir. Belki 7 mL/g IPA ile bile.
Neden MeOH yerine sadece IPA kullanmıyoruz?
Ancak bu sefer parti biraz daha koyu sarı oldu ve verim düşüktü.
Bir dahaki sefere 3,4,5-TMNS hazırlarken 1,8 - 2 mol. eq. etanolamin, 1,8 - 2 mol. eq. nitrometan, 4 mol. eq. GAA veya TMBA'yı çözecek miktar kullanacağım.
Ayrıca sonuç olarak 3,4,5-TMNS için etanolamin (2-HEAA olarak kullanılır), etilendiaminden (etilendiamin diasetat olarak kullanılır) daha iyi bir seçim gibi görünmektedir ve daha temiz bir ürün sağlar. Ancak daha önce kullandığım ısı gibi başka değişkenler de olabilir.
2,5-DMNS'nin hazırlanması çok kolay ve affedici görünüyor, ayrıca turuncu tüylerin ortaya çıkışını izlemek de süper. 3,4,5-TMNS daha az affedici ama o kadar da zor değil, sadece 2-HEAA kullanın .
Belki başkaları da ilgilenir ama bu 2-HEAA aynı zamanda P2NP üretiminde %95+ verim veriyor, gerçekten harika bir madde.