Eşyaları değiştirmenin maliyeti konusundaki endişelerinizi anlıyorum. Açıkçası gelecekte bu reaksiyonu yaparken ucuz kıyafetler giyin.
Tamamen boku yemiş değilsiniz. Açıklamanıza göre maruziyet uzun bir süre devam etmemiş, bu nedenle Hg'nin çoğunu ısıtma mantonuzdan nasıl çıkarmaya çalışabileceğiniz ve kullanmaya devam edebileceğiniz konusunda iki fikrim var.
Birincisi, kısa vadede daha az tehlikeli olan yol, kalorifer peteğinizi dışarıda bir çatı altına koymak olacaktır (yağmur yağması durumunda bu, içine H₂O girerse peteğinizi kurtaracaktır). Tavsiye edildiği gibi metal bir şeye yakın bir yere koymayın. İdeal olarak, içindeki köpüğü çıkarmak için ısıtma mantosunu söker, bir tabağa veya başka bir şeye dağıtır ve bu şekilde dışarı çıkmasına izin verirsiniz (köpüğün rüzgar nedeniyle uçmadığından emin olun lmao). Eğer 14 gün kadar bu şekilde bırakırsanız, tahminimce Hg'nin büyük bir kısmı sizi zehirlemeden köpükten buharlaşacaktır. Bir kısmı kaçınılmaz olarak içinde kalacaktır, ancak bu o kadar da kötü değildir, depolandığı odayı sık sık havalandırırsanız muhtemelen size pek bir şey olmayacaktır. Her koşulda halı gibi gözenekli bir şey olan bir odaya koymaktan kaçınırdım, aksi takdirde büyük ölçüde mahvedersiniz. Mantonun sökülmesi oldukça basittir. Aslında tasarımları, insanların görünüşlerine bakarak hayal ettiklerinden çok daha basittir. Bu, hangi ısıtma mantosuna sahip olduğunuza bağlıdır, ancak genellikle mantonun kasası/kapağı yalnızca birkaç vida kullanılarak tutturulur. Bir tornavida alın ve vidaları sökün. Şimdi dikkatle dinleyin! Çoğu ısıtma mantosu, genellikle alt ünitede bulunan devre kartı tarafından sürekli olarak kısa devre yaptırılan metal bir tel içerir. Üreticiye bağlı olarak bu tel çok kısa olabilir ve güçlü bir kuvvet uygulamak devre kartına olan bağlantıyı koparabilir. Vidaları çıkardıktan sonra, kabloların takılı kalmasını sağlamak için üniteyi köpükle birlikte yavaşça devre kartından uzaklaştırın. Kabloları söktüğünüzde tekrar yerine monte etmek büyük bir zahmettir. Bu size iç kısımdaki köpüğü çıkarmak için yeterli alan sağlayacaktır. Bunu yine yavaşça yapın, kabloları rahatsız etmemek için köpüğün küçük parçalarını çıkarın. Köpüğü çıkardıktan sonra, ısıtma mantosunun geri kalanından ayrı bir yere koyabilir ve buharın dışarı çıkmasına izin verebilirsiniz. Mantoyu yeniden monte etmek tamamen aynıdır. Sadece köpüğü tekrar içine yerleştirin ve her şeyi vidalarla monte edin. KÖPÜĞÜ HERHANGİ BİR SIVI İLE YIKAMAYIN, bu onu mahvedecek ve yapışkan hale getirecektir. Sadece kurumaya bırakın.
Daha tehlikeli olan ancak mantonun sökülmesini gerektirmeyen bir başka yol da mantoyu dışarıya koymak ve 120 °C gibi bir sıcaklığa kadar ısıtmaktır. Sıcaklığın çok daha yüksek olmasına izin vermeyin, aksi takdirde köpüğün içinde süblimleşmiş olan cıva nitratı cıva metaline dönüştürebilirsiniz ve bu da durumu daha da kötüleştirir. Tahminimce bu şekilde 3 gün kadar çalıştırın (bunu sıcak Hg buharı çok tehlikelidir dışında yapın).
Yöntemlerden herhangi biri muhtemelen köpükteki Hg buharının çoğunu uzaklaştıracaktır. Ayrıca dışarıya koyduğunuzda, ilk reaksiyonu gerçekleştirdiğiniz yerden uzak bir yere koyun, aksi takdirde daha fazla kirletebilirsiniz.
Şahsen ben mantoyu tamamen değiştirirdim ancak bunun herkes için bir seçenek olmayabileceğini anlıyorum.
Bu reaksiyonu gerçekleştirirken solunum cihazı kullandığınızı duyduğuma sevindim.
Ceketle ilgili olarak, eğer onu atmak istemiyorsanız, 14 gün kadar dışarıda havalanmasına da izin verirdim. Bu, ceketin içinde sıkışmış olan Hg'nin çoğunu çıkaracaktır. Hepsini değil ama iyi olacaktır.
Garajınıza gelince, sık sık bir süre dışarı çıkın ve buhar yine büyük ölçüde giderilmelidir. Neyse ki bu nedenle farklı bir yere taşınmanız gerekmiyor.
Son olarak bir reflü kondansatörünün kullanımı ile ilgili olarak. Özellikle çok soğuk H₂O kullanılmıyorsa, bir miktar buhar hala kaçmaktadır. Laboratuvarlar bunu, buharı dışarıya veya aktif karbon içeren kapalı bir alana atarak halleder. İzlediğiniz videodaki adam ne yazık ki bunun kendisini sihirli bir şekilde kurtardığını düşünecek kadar aptal. Bunun yardımcı olmadığını söylemiyorum, sadece mükemmel olmadığını söylüyorum.
İnsanlar Hg kullanırken dikkatsiz davranıyorlar ama sadece olumsuz sağlık etkilerine maruz kalana kadar. Unutmayın ki biyolojik olarak çok uzun süre birikir. Kan dolaşımınıza girdikten sonra kan-beyin bariyerini aşarak beyninize ulaşabilir ve burada yağ içeriği yüksek olan nöronlarınıza yapışabilir. Yüksek oranda lipofilik olması nedeniyle Hg bir tür yağ gibi davranır ve vücuttaki yağ dokularında birikir. Hg'nin kan dolaşımındaki yarılanma ömrü (yani yarısının yok olmasının ne kadar sürdüğü) yaklaşık 1-2 aydır ve kişiye göre değişir. En tehlikeli kısım beyne yapışan kısımdır. Hg'nin beyindeki yarı ömrü yaklaşık 20 yıldan biraz fazladır ve bu süre zarfında büyük nörolojik hasara neden olabilir. Beyinde sıkışıp kaldığında onu çıkarmak için şelatör (sadece reçeteyle satılan ilaçlar) almaktan başka yapabileceğiniz bir şey yoktur. Şelatlama tedavisi karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını etkiler, bu nedenle sadece ciddi vakalarda kullanılır.
Sizi çok fazla korkutmak istemiyorum. Büyük olasılıkla içine sıkışan buharı havalandırırsanız, dürüst olmak gerekirse iyi olursunuz. Sadece gelecekte bu faktörü göz önünde bulundurun.
Isıtma mantonuzu geri kazanmanızda size başarılar dilerim.