Няколко пъти това не е така. Но ако живеете с него редовно в, да речем, разумни граници, а не всеки ден, в дългосрочен план може да бъде доста токсичен. Мисля, че поради сравнително по-простия процес на синтезиране повечето от амфетамин сулфатите на пазара се произвеждат с този синтез. Мисля, че подобна пропорция излиза и в обратната посока, ако погледнем колко хора не се интересуват от това колко живак остава в крайния продукт, сред тези, които го правят и след това го разпръскват по улицата.
Надявам се, че принципите, формулирани от ББ, ще бъдат примери, които да бъдат следвани в бъдеще, за следващите поколения. Ще бъде глупава думата за това, но мисля, че най-хубавото нещо би било, ако ВВ успее да създаде "мода", определяща нова ера, от стремежа към качество. Почти невъзможно е да се повлияе на отношението на онези хора, които гледат по-просто и/или защото са ориентирани към печалба на всяка цена... или на другата крайност, чиито собствени ограничения пречат на развитието им. Освен че ще бъдат принудени да следват тенденциите, а оттам и нуждите на променящия се пазар.
Но да се върнем на живака, аз също се страхувам от него. Вярно е, имам ужасяващ пример, който се е случил на член на семейството в миналото.
Живакът е тежък метал, в повечето случаи дори не се отделя от организма, благодарение на периода на полуразпад от над 20 години, както е характерно за тежките метали. В нета е пълно с методи за детоксикация, дори намерих подробно описание тук, във форума, но това е много работа. Ако се натрупа в нас, може да причини сериозни проблеми. Знаем, че той влиза в организма ни ежедневно, както оловото и всичко останало. Но едно е, че го получаваме индиректно, а друго е, че го правим като лечение, което иначе би могло да се избегне.
Не съм инженер-химик, просто предполагам, че живакът, присъстващ по време на реакцията, остава най-вече в шлаката, образувана от отделените слоеве. А целта на многократното промиване може да бъде, наред с други неща, да се постигне максимално отстраняване на живачното замърсяване. Но предполагам, че няма гаранция, че то ще изчезне напълно.
Не ме разбирайте погрешно, не съм се опитвал да ви поучавам. Имах предвид само онези членове на форума, които са любопитни по темата. По този начин те могат да си създадат представа за това въз основа на няколко гледни точки.