Váš komentář mě velmi zaujal. Někdo se o tom zde na fóru již zmínil.
Plánuji nastavit teplotu pevně na 34 stupňů (polovina z uvedeného rozmezí 32-36 stupňů) a reakční dobu na 4h.
Osoba, která tuto informaci uvedla, také uvedla poměry pro tuto reakci.
Konkrétně:
- 100 g bk4
- 250 ml DCM
- 150ml m40
1. Budou tyto poměry činidel správné?
2. Mám přidat 1/2 m40 na začátku a 1/2 m40 po jedné hodině reakce. Jaký to má smysl? Chápu, že má zkrotit teplotu, ale jaký je rozdíl, jestli to uděláme najednou, nebo to rozložíme do dvou přístupů?
Jeden přístup k tomuto pokusu už mám za sebou. Vše jsem přidal v poměru, jak je uvedeno výše. Zahřál jsem směs na 20 stupňů a začal přidávat m40. Bohužel teplota nezačala sama od sebe stoupat. Po spuštění ohřevu z venku teplota najednou vyskočila na 40 stupňů. Kapalina se vařila a nepomohlo ani vypnutí topení.
Co si myslím. Zahřát reakční hmotu na 25-30 stupňů před přidáním m40 a teprve postupně začít přidávat m40 tak, aby nepřekročila zmíněných 36 stupňů? Je to v pořádku? Nebo mám celou hmotu zahřát na reakční teplotu 34 stupňů a teprve potom přidat m40?
Mám ještě jednu otázku. Jak mám vyčistit volnou bázi?
Stačí volnou bázi dvakrát propláchnout stejným objemem 10% roztoku trisíranu sodného, aby se odstranil zbytek bromoketonu, a dvakrát ji propláchnout čistou vodou? Je nutné použít ještě něco jiného?
Proč když neutralizuji kyselinou chlorovodíkovou v acetonu na pH 6, při přidání směsi HCL:aceton do volné báze se začne zbarvovat. Je strašně těžké potom prášek vyprat na sněhově bílou barvu.
Barvy, které mě napadly, jsou modrá, zelená, tmavě červená a růžová.