Syntéza trans-2,5-dimethoxy-beta-nitrostylenu s vysokým výtěžkem (podrobný popis)

FENTAMAS

Don't buy from me
Resident
Reaction score
68
Podrobný popis přípravy substituovaného nitrostyrenu jsem napsal pro ty, kteří se zajímají o fenyletylaminy typu 2C a mají s tímto krokem nějaké problémy(@Rabidreject) nebo chtějí zvýšit výtěžek a čistotu tohoto prekurzoru.

trans-2,5-dimethoxy-beta-nitrostyren (2,5-dimethoxynitrostyren, 2,5-DMNS, CAS 40276-11-7)

8tlBaqz1m7

Předběžná kontrola kvality.

Pokud je čistota prekurzorů, zejména aldehydu a NM, dostatečně vysoká, lze v této reakci dosáhnout nejlepších výtěžků až 95 %.
  1. M.p. 2,5-dimethoxybenzaldehydu (2,5-DMBA) by měl být 50 °C nebo blízký této hodnotě. Pokud jste ho vyrobili sami nebo jiný kuchař a hodnota m.p. je od ní vzdálená nebo nemůžete dosáhnout vysokých výtěžků, raději ho přečistěte destilací ve vysokém vakuu nebo přes bisulfitovou adukci, nebo ho alespoň jednou rekrystalizujte.
  2. Nitromethan (NM, MeNO2) by měl mít t.p. 101 °C při 760 mmHg. Pokud není z původní láhve, redestilujte jej a odeberte střední frakci s co nejužším rozsahem, nejlépe do 1 °C, např. 101+-0,5 °C, může se lišit +-2 °C od literárních údajů v závislosti na atm. tlaku ve vašem regionu.
  3. Ethylenediamin (EDA) by měl na volném vzduchu dýmit, pokud není vidět žádný kouř, než je silně kontaminován vodou nebo není tím, za co ho považujete. Můžete ho vysušit pomocí NaOH/KOH, dekantovat a pak extra vysušit pomocí kovového sodíku nebo molekulových sít a pak ho vydestilovat nebo zkusit připravit diacetátovou sůl (EDDA) ve studeném suchém diethyletheru. Je to velmi hygroskopická sůl. Čistá EDA má bod varu 117 °C při 760 mm.
  4. Ledová kyselina octová (GAA) by měla být také co nejsušší, dejte ji do lednice při 2-5 °C a počkejte na krystalizaci, pokud k ní nedojde do 1-2 dnů = příliš mnoho vody. V takovém případě ji umístěte do mrazničky. Pokud ztuhne jen částečně - dekantujte kapalinu a uložte krystalickou hmotu, získáte relativně suchý GAA. Funguji pouze v případě, že obsah kyseliny octové je již alespoň 80 %+.
  5. Alkoholová rozpouštědla (methanol, isopropanol) jsou ve většině případů dostatečně suchá pro tuto reakci přímo od komerčních dodavatelů, ale pokud máte pochybnosti, raději je kupte z jiného zdroje nebo je destilujte (pouze pro methanol) přes Vigreuxovu kolonu.

Potřebujete.

• 2,5-DMBA - [MW = 166,17 g/mol] - 1 ekv.
  • Nitromethan - [MW = 61,04 g/mol] - 1,2-3 eq. (0,44-1,1 w/w; 0,39-0,97 v/w).
  • Ethylenediamin - [MW = 60,10 g/mol] - 0,4 eq. (0,14 w/w; 0,16 v/w)*
  • GAA (kyselina octová) - [MW = 60,05 g/mol] - 0,9 eq. (0,32 w/w; 0,31 v/w)**
  • Rozpouštědlo - abs. iPrOH(IPA) (x7 v/w) nebo abs. MeOH (methanol) (x3 v/w)
  • 2,5-DMNS (produkt) - [MW = 209,2 g/mol]
* Některé zprávy ukazují, že s ethanolaminem namísto EDA s trochu jinými poměry bylo dosaženo také dobrých výtěžků.
** To je ~1,1 molárního ekvivalentu (~10% přebytek) GAA vzhledem k ethylendiaminu, protože na každý mol aminu potřebujeme 2 moly, abychom získali diacetátovou sůl in situ. Přebytek je nutný k zajištění úplné neutralizace, aby v reakční směsi nezůstal žádný volný amin, protože by vyvolal tvorbu vedlejších produktů.

Poznámky.

1) Poměry jsou udávány podle hmotnosti (w/w = hmotnost k hmotnosti) vzhledem k aldehydu, s výjimkou rozpouštědla, takže například pokud začínáte s 10 g 2,5-DMBA, pak potřebujete 4,4-11 g NM, 1,4 g EDA, 3,2 g GAA a 70 ml IPA nebo 30 ml MeOH. Pokud chcete měřit NM, EDA a GAA podle objemů, což je méně přesná, ale rychlejší technika s pipetou/syringe, pak vydělte jejich hmotnostní hodnoty jejich relativní hustotou pro čisté sloučeniny při 20 °C:
- NM (1,137 g/ml) => 4,4 g / 1,137 = 3,87 ml; 11 g / 1,137 = 9,67 ml.
- EDA (0,9 g/ml) => 1,4 g / 0,9 = 1,56 ml
- GAA (1,05 g/ml) => 3,2 g / 1,05 = 3,05 ml

2) Jak jste si již všimli, je zde uveden široký rozsah poměru nitrometanu a aldehydu, je to uděláno záměrně, aby se demonstrovala spolehlivost této reakce, neboť vynikajících výtěžků bylo dosaženo již s 1,2 ekvivalentu (20% molární přebytek) NM a zůstává stabilní v celém tomto rozsahu, takže pokud máte čistý suchý NM a je pro vás těžké ho sehnat, neberte velké přebytky, tato reakce katalyzovaná EDDA vám výrazně ušetří peníze i čas.

3) Pokud získáte skvělé výtěžky s vaší současnou kvalitou prekurzorů, můžete v dalších bězích snížit zatížení katalyzátoru až na dvojnásobek nebo i více, dokud to neovlivní vaše výtěžky, například vzít 0,3/0,675 ekv. nebo 0,2/0,45 ekv. EDA a GAA.

4) V případě methanolu jako rozpouštědla se reakční rychlost výrazně zvýší, stačí 5-10 min při 60 °C. To lze také přičíst zvýšené koncentraci reaktantů, protože aldehyd má větší rozpustnost v MeOH. Když se získá tmavě červená barva, je veškerý aldehyd z větší části spotřebován. Pokud se po zreagování všech aldehydů udrží při této teplotě, sníží se výtěžek. Nepoužívejte více rozpouštědla, než je nutné. Zpětný chladič s protékající vodou je však v tomto případě nutností.

Postup pro 10 g aldehydu.

V 250ml baňce rozpusťte 10 g 2,5-DMBA v 70 ml abs. IPA (nebo 30 ml abs. MeOH ve 100-250ml baňce) zahříváním a mírným mícháním/otáčením.
Přidejte 1,4 g (1,6 ml) suchého kouřového EDA, pak pomalu 3,2 g (3,1 ml) GAA (kouřového), když se vše stane homogenním, přidejte 4,4 g (3,9 ml) NM a nejlépe připojte zpětný chladič (může být bez průtoku vody) a míchejte magneticky nebo občas ručně vířte za mírného zahřívání na vodní lázni nebo na varné desce tak, aby vnitřní teplota zůstala blízko 60 °C* po dobu až 1 h (5-10 min pro rozpouštědlo MeOH). Ochlaďte na RT, ve většině případů dojde ke krystalizaci, pokud ne, zkuste vnitřní stěny poškrábat skleněnou tyčinkou a umístěte na několik hodin nebo přes noc do chladničky. Krystaly v ještě chladné reakční hmotě rozbijte tyčinkou nebo špachtlí nebo protřepáním/mícháním, produkt nitrostyrenu (2,5-DMNS) vakuově zfiltrujte, promyjte malým množstvím studeného roztoku IPA:voda 1:1 v/v (nebo MeOH:voda 1:2 v/v) a vysušte na vzduchu. Výtěžek je až 95 % (12 g, 1,2 w/w). M.P. po rekrystalizaci je 118-120 °C.**

* Pro pohodlí můžete kontrolovat jen teplotu vnější lázně, obvykle by měla být o 5-10 °C vyšší, takže ji udržujte v rozmezí 65-70 °C.
** Ve většině případů není rekrystalizace nutná, ale lze ji provést z minimálního množství horkého roztoku IPA nebo IPA-vody.
Pokud je dán dostatek času pro růst krystalů, získáte oranžový až oranžovočervený tenký krystalický materiál, někdy připomínající skelnou vatu, nebo jen jako dlouhé jehly.

VAROVÁNÍ: Dráždí kůži! Používejte rukavice, brýle a vyvarujte se zaprášení tohoto výrobku.

@Rabidreject, přeji vám co nejlepší výnosy a čekám na vaši zpětnou vazbu.

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Ach ty ABSOLUTNÍ legendární postavičko! Toho si OPRAVDU vážím, iv zjistil, že někteří lidé zde nechtějí odpovídat na chemické otázky, protože si myslí, že vás to odradí a koupíte od nich! Každopádně - vaše čísla skutečně korelují s mými. Byl jsem na destilační misi z nějakého důvodu jsem nepoužil vigreux oddělit můj 40%w/w nitrometan;DCM roztok! Dokonce jsem ho ani zdaleka dostatečně nevyčistil, ALE už se k tomu blížím.
Taky jsem rád, že ten ethylendiamin má kouřit! Můj byl ze sigmy, nepřímo, ale trochu mě to překvapilo vzhledem k jeho bp, ale hej.
GAA půjde do lednice později....
jo a přidal jsem obrovský přebytek rozpouštědla a bylo to nízkovroucí....
K tomuto článku se určitě vrátím....
Díky za čas....Dost se divím, že původní příspěvek neměl víc komentářů, možná jsem jenom takový blbec v chemii! lol!

Už dřív jsem přemýšlel, kolik lidí tady dělá chemii proto, aby vyráběli drogy na prodej, a kolik se jich tady jen snaží zásobovat jednak drogami, ale hlavně znalostmi?
Ještě jednou díky!

Zbylo mi asi 200ml nitro;dcm mixu, který potřebuju oddělit a pak asi 250ml docela čistého řekl bych 99c-105 nebo tak nějak? Něco takového - pak 150ml pořádně čistého NM...až se mi to OPRAVDU už nepodaří vyčistit, zkusím to znovu podle mé tabulky cu - která koreluje s vašimi čísly.....
Díky!
Určitě podám zprávu!

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Jo, doslova to mám v tabulce jako 1,2-3 molární Equis's, jenže to bylo nečisté a omylem jsem přidal dvojnásobné množství!
Abych byl spravedlivý, tak jsem se spletl na mnoha místech - neuvědomil jsem si, že kyselina octová se používá také jako katalyzátor.....

Důvodem, proč jsem začal tento projekt, je, že mám LAH, abych ho mohl redukovat, a pak jsem plánoval použít acetaldehyd, abych přeměnil 2c-h na iminový meziprodukt a provedl reduktivní aminaci, která by skončila 2c-e. Pokud je moje logika chybná, najdu jiný způsob, jak to obejít, ale bylo by užitečné vědět, co si myslíte... samozřejmě 2c-h hcl je skvělá možnost, jak skladovat a bromovat, etylovat cokoli, co mám chuť nebo můžu sehnat pěkně moc.....

Právě jsem myslel na ethylate na s acetaldehydem, protože jsem se snažil udělat to s tryptaminem - je to jen 1 další projekt, který jsem tak nějak dělám lol

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
im Udělám ještě jednu dokonalou destilaci NM a pak pro zkusím tu 10g, kterou jsi zmínil, s použitím metanolu, protože mám spoustu a potřebuješ méně lol
ill aktualizace zítra... to bude horký, i když to je nepříjemné.....
Je to opravdu jen 1h reflux při 60c? To je šílené efektivní....

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Wooo právě jsem si přečetl metanolové časy!? To je šílené! Dává to smysl a já jsem jen více nakloněn používat méně rozpouštědla po minulém použití, kdy jsem ho použil PŘÍLIŠ mnoho!

auc

Don't buy from me
Resident
Language
🇪🇸
Reaction score
18
Rád používám tento produkt

Attachments

• NnI0tk7YHT.jpg
    NnI0tk7YHT.jpg
    7 MB · Views: 221

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Ahoj @FENTAMAS, (nejsem si jistý, jak na někoho směřovat komentář, jako jsi to udělal ty na mě).

Můj GAA říká min. 98,8 % - byl přes noc v lednici, zatímco jsem zjišťoval situaci s NM... Přemýšlím, jestli bych ho stejně neměl hodit do mrazáku a uvidíme, jestli budu mít hodně vody?

Ve skutečnosti věřím dodavateli, našel jsem ho tady, když odcházel do důchodu... koupil jsem spoustu věcí - všechno, co jsem zatím použil, bylo špičkové kvality....hádám, že budeme c

miluju, jak to lidi dělají @auc....prostě ukážeš fotku chemie, kterou se někdo snaží vyrobit, bez absolutně žádných informací jak, proč nebo co....Teda jo, můžeš c, že je to b-styren, když jsi je viděl, ale hele, vyrobil jsi? Koupil jsi to? Jak? Jaký katalyzátor? Použití NM jako rozpouštědla nebo jen činidla?

Doslova otázky za otázkami za otázkami! (Všechny z Ježíškova pytle náhodného b-nitrostyrenu)... jsem rád, že se ti podařilo vyrobit to, co jsi vyrobil, a jestli jsi to prostě koupil, tak phhhh...

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Po použití frakcionační kolony jsem si neskonale jistější čistotou svého nitrometanu. Mnohem lépe kontrolovatelný. včera jsem skončil s jedním roztokem "odpadu" 50c-101c a pak pravděpodobně stejným množstvím "špinavého" nitromethaje, kde jsem ho nemohl dostat nad 101 pomocí kolony, takže jsem ji sundal a odebral ji tímto způsobem.

Dneska jsem tam dal ten špinavý nitromethan a přidal kolonu, nic nepřekročilo asi 70 nebo 80, pak to stouplo asi na 90 a vrátilo se to na 60 lol
Pak to zase stouplo asi na 90, pak to kleslo na 80 nebo tak nějak a POTOM to stouplo na juuuuuust pod 101 a zůstalo tam......
Pak to zůstalo na 100 (je horký den, dubno, jestli to má vliv na tlak nebo tak něco, ale povzbudilo mě to, protože frakční sloupec také zůstal těsně pod BP DCM, takže to dává smysl, aby levné, shit termo bylo buď mírně mimo NEBO tlak, který jsem v atmosféře) a jen postupně stoupal na 101, než došel výchozí materiál...

takže to, co přišlo těsně pod 100, když to kolísalo hodně, bylo přidáno do lahve "odpad, redestilovat pomocí collum"....pochybuju, že získám mnohem víc nitrometanu (což byl vlastně celý smysl tohoto cvičení, protože můžu získat DCM, ALE mám pocit jistoty, že to malé množství NM, které mám, bude čisté) tentokrát teplota nikdy nestoupla nad 101c, než došla výchozí kapalina...

vpřed a vzhůru - jak říkám, jsem si docela jistý, že jakkoli je moje láhev GAA označena, bude přesná, protože mám od něj jiné chemikálie, které jsou jen jako 70 liché % - takže nevím, proč by lhal o GAA všech věcí....

ill zkusit synth znovu možná zítra, ale to bude horký jeden a sakra, že respirátor dostane horko! Nevím, jestli to ještě někdo zjišťuje!

Jo, a taky GAA bude zítra dva dny v lednici, takže to můžu zkontrolovat. 1....Nemůžu říct, že jsem někdy viděl krystalický GAA, ale je to jeden z mála, který nebyl nikde poblíž lednice.....

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Mohu se jen zeptat @FENTEMAS nebo vlastně kohokoli jiného. Mám malé množství LAH, protože je to alt, ale tbh - kromě toho, že jsem to znovu oživil další vrstvou a nějakými míčky vlhkosti.....

právě si čtu o praktických aspektech skutečného zacházení s ním a potřebuji inertní atmosféru, abych ho skutečně přidal do THF, abych ho mohl použít....je to nutnost? Asi bych zvládl nádrž s dusíkem, ale argon? Pochybuji....

Nějaké nápady - myslím, že jsem viděl příspěvek, kde někdo provedl redukci meskalinu ve velkém měřítku pomocí NaBH4 a něčeho jako chroman měďnatý (ii) jako katalyzátoru....ale to ztrácí smysl - pořád už mám LAH!

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Páni, opravdu jsem nepředpokládala, že GAA je skutečně čistý - nejdřív jsem otevřela lahvičku s obavami, a pak, jakmile jsem ho zkusila napipetovat do gradačního válce, bylo těžké ho zvážit, protože to, co nebylo kapalné, prostě naplnilo zkumavku parami!
Takže jsem velmi rád, že jsem si vzal na sebe osobní ochranné prostředky!

FENTAMAS

Don't buy from me
Resident
Reaction score
68
@Rabidreject, Takže vaše GAA plně vykrystalizovala v lednici?

Ještě pár poznámek pro vás:

1) Nikdy nedestilujte do absolutní suchosti, zejména takové věci jako nitrometan, který může v případě nečistot hromadit výbušné věci. Vždy nechte alespoň 5-10 %, z tohoto důvodu je vhodnější baňky s kulatým dnem (RBF) v olejové lázni s teplotou o cca 20 °C vyšší, než je destilační bod produktu. Zdá se, že váš NM byl docela čistý a neobsahuje mnoho vysokovroucích frakcí.

2) Kolísání teploty, které jste zaznamenali, bylo pravděpodobně způsobeno změnami výkonu, který jste použili pro ohřev směsi. Proto použijte olejovou lázeň.

3) LAH teď neotvírejte, pokud je v originální lahvi, pokud to uděláte, máte cca 1 měsíc na různé syntézy s touto látkou, později bude použitelná jen na nějaké sušení rozpouštědla.

4) Nežádejte ChatGPT o pomoc s chemickými otázkami minimálně do roku 2027. 2C-E se dělá jiným přístupem. Etylový řetězec je na benzenovém kruhu, ne N-alkyl jako u tryptaminů. Pokud máte kvalitní LAH, můžete vyrobit 2C-D/DOM tak, že nejprve zredukujete svůj 2,5-DMBA na dimethoxytoluen, pak ho formilujete a pak jako obvykle. Přečtěte si PiHKAL a vyhledejte si struktury, abyste se dozvěděli více.

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Děkujeme za odpověď. Mám KRÁSNOU krystalickou mřížku při teplotě 30+c!

Problém byl myslím předtím trojí...

1. Příliš mnoho rozpouštědla, čtyřnásobek...
2. Nedestiloval jsem NM pomocí blbé kolony...
3. Nepřidal kyselinu octovou...

Takže jsem měl dvě láhve GAA ze stejného zdroje - jednu jsem dal na 2 dny do lednice a neviděl jsem žádné krystaly, a tak jsem si pomyslel, ach bože! Přidal jsem ji do mrazáku a téměř okamžitě jsem skončil s...
IcZrH6YDxS

Doslova "ledová" kyselina octová! Haha, jako by byla zmrzlá! Tak jsem vzal tu rozmraženou a kouřilo se z ní jako z pekla!

Nevím, proč BBGate vždycky otočí moje obrázky o 90 stupňů...

Pokud vydržíte ten třes, natočil jsem časosběrně krystalizaci, protože jsem doslova náhodou vešel do svého pracovního prostoru, když se kolem míchací tyče právě začínaly tvořit hrudky. Předělám to na pořádný d-slr se zdrojem světla za zády, abyste to lépe viděli, ale i tak... byla to rychlá improvizace, abych vzal telefon.

Nikdy jsem neviděl, že by se mi před očima tvořily x-staly!

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Dobře, stejně mi to nedovolí nahrát video! Ha

Attachments

• c0dbAoCmGM.mov
    50.4 MB · Views: 0

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
A sakra, povedlo se to! Ha tahle stránka je na mém iPhonu na clearnetu dost poruchová tbf

FENTAMAS

Don't buy from me
Resident
Reaction score
68
Skvělé! Umístěte ji do mrazáku nebo et ro alespoň do lednice, abyste nasbírali více a zvýšili výtěžek, protože produkt je do jisté míry rozpustný i ve studeném MeOH.

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Jo, a co se týče skutečného plánu re LAH - jo, je to v originální neotevřené lahvi, o které vím, že je zapečetěná, zakrytá a pak vakuově uzavřená. Přidala jsem tam i druhou vrstvu vakuového těsnění s nějakým vysoušedlem.
Myslím, že to mám v plánu použít k redukci 2,5-DMOBNS, který jsem dnes vyrobil, stejně jako pravděpodobně zbytek 2,5-DMOBA, který mám, pak to osolit jako sůl HCL nejspíš a POTOM se rozhodnout o plánu postupu na ethylaci... pravděpodobně prostě půjdu cestou shulginu tbf, pokud tu náhodou neuvidím nějaký, který používá dosažitelnější chemii na ethylaci...

Za druhé, myslím, že tento RXN skutečně dokončil během několika málo minut - nechal jsem ho běžet 20 minut, ale upřímně řečeno, od 5-10 minut už nezměnil barvu.

oh Také silně pochybuji, že skončím s něčím blízkým 95% výtěžku, protože jsem přidal kyselinu octovou poměrně rychle kvůli tomu, že jsem se trochu bál všech těch šílených výparů!

Bylo ale příjemné a uklidňující, že jsem octovou kyselinu ani necítil...

Upřímně řečeno, nejvíc mě těší, že NM, ke kterému mám přístup - i když je to jen 40% w/w roztok (podobně jako RC nitro palivo), jsem TAK rád, že jsem se zeptal, jestli to musí být s metanolem, nebo jestli to můžu vyměnit za DCM.

Jinak by to nešlo - ze směsi methanol/NM jsem měl nakonec jen nějakou SMRDAVOU směs jakoby spáleného oleje, která během pár dní zežloutla jako Fanta. Jasně směs všeho možného!

I když směs DCM:NM byla ve srovnání s RC palivem relativně drahá, nakonec se vlastně oddělila opravdu dobře...

Zřejmě by bylo jednodušší prostě koupit nitrometan - něco pro nitroetan udělat můžu, jen ne nitrometan! V otravné, ale ethylendiamin/GAA mi OPRAVDU ušetřil spoustu NM!
Jinak bych používal octan amonný a NM jako rozpouštědlo také.
Díky moc!
Je ironií, že jsem na ten příspěvek na nbome napsal AAAAGES předtím, než jsem měl ŽÁDNÝ z materiálů a prostě jsem začal sbírat kousky, o kterých jsem věděl, že je potřebuji, a nakonec mi byl nabídnut ethylendiamin, který mě vrátil zpět k tomu příspěvku!

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Ach jo, šlo to na chvíli do lednice dw - bylo úžasné sledovat, jak to přede mnou krystalizuje.

Ano, s tím 2c-e jsem se skutečně spletl.
Omlouvám se, měl jsem na mysli eskalin z 3,4,5-TMOBA... i když si nejsem jistý, jestli by to taky fungovalo, aby bylo jasné, že mám na mysli přechod přes meskalin jako meziprodukt pro to.
Opět se můžu určitě mýlit.

Nevíte, zda tento systém katalyzátoru funguje i pro 3,4,5-TMOBA? Je zřejmé, že by bylo třeba upravit stechiometrii nebo alespoň molekulové hmotnosti a tedy hodnoty, ale přesto... zkoušeli jste to vůbec?

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Páni, dostal jsem dost hrozný výtěžek 1,8 g z 10 g benzaldehydu nepříjemně.
Ale já jsem tam ten GAA prostě tak nějak naházel, na rozdíl od pomalého, takže mě to moc nepřekvapuje.
Příště to asi taky zkusím v iso. Díky za info, brácho!

FENTAMAS

Don't buy from me
Resident
Reaction score
68
Jaký byl tedy váš postup? VŽDY byste si měli dělat krátké laboratorní poznámky o každém kroku, který provádíte, s přesnými objemy, teplotami, časy atd. tak, abyste je mohli později analyzovat nebo sdílet s komunitou.
Prostá kapka "z 10 jsem dostal 1,8" nic neřekne ani vám, ani nám.

Co vidím já:
1) Dostal jsi docela dobrý výtěžek, protože zjevně vykrystalizovalo více než 2 gramy produktu, jak vidíme na videu, navíc pokud se ho tolik rozdrtilo i při 30°C z metanolu, pak je ho v roztoku mnohem víc.
Pokud ho dostatečně zmrazíte a rychle vakuově přefiltrujete za studena, měli byste získat téměř vše.
Předpokládám, že jste někde podělali filtrační krok nebo spíš jste později většinu produktu vymyli příliš velkým množstvím ne příliš studeného rozpouštědla.
Doufám, že jste zachránil filtráty. Můžete k němu přidat x2-x5 objemů destilované vody a dát ho do mrazáku, aby se shromáždil.

2) Při první syntéze, i když jste superzkušený chemik, se snažte postupovat PŘESNĚ podle popisu. Pokud je uvedeno 5-10 min, pak 5-10, nikoli 20. atd.
Berte v úvahu, že jste po vypnutí nechali baňku stát na plotýnce, což jí dává další čas při vysokých teplotách.
Možná se mýlím a ve vašem regionu jsou trochu větší baňky, ale vypadá to, že jste nalil trochu více než 30 ml MeOH.
Nedestiloval jste methanol, abyste zkontroloval, zda je dostatečně suchý.

Ohledně 3,4,5-TMBA a dalších aldehydů: v praktické organické chemii často neexistují univerzální reakční podmínky a katalyzátory pro každý případ, i když jsou struktury velmi podobné, takže pro jiné aldehydy pravděpodobně existují jiné optimální podmínky/katalytický systém. Zkuste nejprve získat dobré výsledky s 2,5-DMBA.

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Jo, nebojte se, nevzdávám to!
Jo - dělal jsem si poznámky, do tabulky...

Pokud není moje odměrka chybná, bylo to def 30 ml metanolu.

Nechal jsem to běžet o pár minut déle +4 minuty příliš dlouho... myslím, že jsem se rozptýlil při čištění něčeho.....

Taky jsem to rovnou zchladil na RT, jen se stalo, že bylo 30c, tak jsem to přidal na pár hodin do lednice.
Myslel jsem, že to mám na RT snižovat pomalu, aby to pomohlo krystalizaci. Asi jsem se spletl...

Možná jsem to mohl nechat v chladu déle a propláchnout také chladnějším rozpouštědlem.

Aldehyd opravdu není tak drahý a ostatních činidel mám dost, takže praxe je praxe...

Jak říkám, vždycky si dělám poznámky, jen je obvykle nenahrávám, protože jsem si řekl, že většina lidí se nechce dívat na moje posrané tabulky!