Sziasztok barátaim, a reakciót 60 ml 4 metilpropiofenonnal és racionális mennyiségű HBr és H2O2-vel előztem meg. azonban az RM a H2O2 mennyiség felének felhasználása után piros maradt. Én, majd hozzáadtam a maradék H2O2-t, és később megfigyeltem a szilárd termék képződését. Hagytam az RM-et éjszakára pihenni, és másnap reggel zöld színt figyeltem meg. Vákuumszűréssel megszűrtem az RM-et, és 36 g zöld színű terméket kaptam. a szűrőlombik alján, a vizes fázis alatt zöld folyadékot találtam (kb. 40 ml). kérem, adjon útmutatást, mi ez a zöld folyadék, miért keletkezett, miért kaptam kevesebb terméket, és hol hibáztam a folyamat végrehajtása során. Köszönöm mindenkinek.
- Language
- 🇬🇧
- Reaction score
- 178
Írja le a reakcióban felhasznált anyagok pontos mennyiségét, vagyis a hidrogén-peroxid esetében meg kell adnia a térfogatot és a koncentrációját, valamint a HBr-sav esetében a HBr-sav mennyiségét. Fontos tudni a reakció hőmérsékletét és egyéb körülményeit is. Minél pontosabban írja le, hogy mit csinált, annál pontosabban kapja meg a választ.
↑View previous replies…
Kedves Bro, köszönöm szépen a kedves választ. Én 60 ml 4-metilpropiofenont használtam 46 ml HBr-rel (48 %) keverve. 26 ml H2O2-t (35 %) vettem és cseppenként hozzáadtam. Az RM színe azonban vörös maradt, miután hozzáadtam kb. 15 ml H2O2-t. Még ekkor is hozzáadtam a maradék peroxidot. A H2O2 kezdeti hozzáadása során az RM hőmérséklete túl magasra emelkedett, ami miatt nehéz volt megérinteni a lombikot, majd ezt úgy szabályoztam, hogy jéghideg vizet tettem a lombik köré. egy idő után fehér, bolyhos szilárd anyag képződött, és az egész RM-et egész éjjel pihenni hagytam. másnap reggel zöld folyadékot (kb. 40 ml) találtam a szilárd termékkel együtt, és ez a folyadék az alján pihent, ami azt jelenti, hogy nem oldódott vizes oldatban. remélem, hogy ez az információ a célt szolgálja.
- Language
- 🇬🇧
- Reaction score
- 178
Valószínűleg a reakcióban elfogyott a szabad sav, és csak bróm maradt, a sav pedig köztudottan brómozási katalizátor (a keton stabil enolizálódása szükséges a teljes brómozás során). Javaslom, hogy további kénsavat használj a keton folyamatos enolizálásához, a brómszínnek gyorsan el kell tűnnie a reakció során.