Szia, segítségre van szükségem! Megpróbáltam a Rusznak-módszert racém amfetamin felbontására. Itt van az egyetlen információ az Erowidról, próbáltam keresni a cikket, de nem találtam semmit:
0,1 mol (13,52 g.) fenilizopropilamin (vagy 14,92 g. metamfetamin bázis) 60 ml benzolban, 0,05 mol d-borkősav (7,50 g.) 30 ml vízben és 2 g nátrium-hidroxid (reagens minőségű vagy titrált egyenértékű) 3 ml vízben elegyét 4 órán át tartottuk, időszakos rázással, majd a szerves fázist bepároltuk, így 98% L-fenilizopropilamin keletkezett. A vizes fázist 13-as pH-jú benzollal extraháltuk és bepároltuk, hogy 96% D-enantiomert kapjunk.
A leíráshoz képest fél mennyiséget használtam. Minden rendben ment, az amfetamint feloldottam, majd 30 ml
toluolnal extraháltam (nem volt benzolom - ez lehet a probléma?), majd hozzáadtam a többi összetevőt és kb. 4 órán át tartottam. Volt némi csapadékképződés, de semmin nem segített némi rázogatás az elválasztótölcsérben. A vizes fázis elvált, és lúgot adtam PH 13-ra. A víz tetején szép bázisréteg képződött, így ezen a ponton úgy gondoltam, hogy minden rendben van. A bázist 30ml toluolnal extraháltam, azonban az aceton-kénsav hozzáadásakor csak mérsékelt csapadék képződött, ami nem nőtt, inkább kezdett eltűnni, amikor a főzőpohár alján egy kis kénsav - víz réteg képződött.
Hogyan menthetem meg a remélhetőleg kivont D-amfetamint? Az összes fázist is elmentettem, így ha valaki rámutat egy korábbi hibára, akkor vissza tudom csinálni. Ez egy nagyon szép és egyszerű módszer, és szerintem jól sikerült, csak valószínűleg a végén az egyszerű extrakcióban követtem el borzalmas hibákat. Igazából újra el akartam olvasni Patton`s extrakciós témát, mielőtt elkezdtem volna a végső extrakciót, de túl izgatott voltam, és csak belevágtam.
Minden herlp nagyra értékelnék.
A tippjeim a következők:
- Az acetonom nem volt vízmentes - az acetont tegnap NaSO4-on desztilláltam, és zárt lombikban tartottam, de nem a fagyasztóban.
- a kénsav vizet tartalmazott (eléggé koncentrált, de nem vagyok benne biztos, hogy pontosan - 90-95% között)
- Meg kellett volna szárítanom a toluolt a sav hozzáadása előtt - vagy talán csak elpárologtatni egy kicsit?
- A toluol valamiért (számomra ismeretlen) nem a megfelelő oldószer ehhez az extrakcióhoz.
- Fordítva kellene vennem némi lúg hozzáadásával, majd a toluol szárításával, majd hagyni elpárologni?