Sveiki, man vajadzīga palīdzība! Esmu izmēģinājis Rušnaka metodi racēmiskā amfetamīna izšķiršanai. Šeit ir vienīgā informācija no Erowid, es mēģināju meklēt papīru, bet neko nevarēju atrast:
0,1 mola (13,52 g.) fenilizopropilamīna (vai 14,92 g. metamfetamīna bāzes) maisījumu 60 ml benzola, 0,05 mola d-vīnskābes (7,50 g.) 30 ml ūdens un 2 g nātrija hidroksīda (reaģenta kvalitātes vai titrēts ekvivalents) 3 ml ūdens uzturēja 4 stundas ar pārtraukumiem kratot, un organisko fāzi iztvaicēja, iegūstot 98 % L-fenilizopropilamīna. Ūdens fāzi ekstrahēja ar benzolu pie pH 13 un iztvaicēja, lai iegūtu 96 % D-enantiomēra.
Es izmantoju pusi no aprakstā norādītā daudzuma. Viss noritēja labi, amfetamīns tika izšķīdināts, tad bāze tika ekstrahēta ar 30 ml
toluola (man nebija benzola - vai tā varētu būt problēma?), tad es pievienoju pārējās sastāvdaļas un turēju apmēram 4 stundas. Bija izveidojušās nogulsnes, bet nekas nelīdzēja, ja nedaudz sakratītu dalāmajā piltuvē. Ūdens fāze atdalījās, un sārmu deva līdz PH 13. Virs ūdens izveidojās jauks bāzes slānis, tāpēc šajā brīdī es domāju, ka viss ir kārtībā. Bāze tika ekstrahēta ar 30 ml toluola, tomēr, pievienojot acetona sērskābi, radās tikai mērenas nogulsnes, kas nepalielinājās, drīzāk sāka izzust, kad vārglāzes apakšā izveidojās neliels sērskābes - ūdens slānis.
Kā es varu saglabāt, cerams, ekstrahēto D-amfetamīnu? Esmu saglabājis arī visas fāzes, tāpēc, ja kāds norādīs uz kļūdu agrāk, es varu to labot. Šī ir ļoti jauka un vienkārša metode, un, manuprāt, viss noritēja labi, tikai, iespējams, es pieļāvu dažas šausmīgas kļūdas vienkāršajā ekstrakcijā beigās. Patiesībā gribēju pārlasīt Patton`s ekstrakcijas tēmu, pirms ķerties pie pēdējās ekstrakcijas, bet biju pārāk satraukts un vienkārši ķēros pie tās.
Būtu pateicīga par jebkuru palīdzību.
Mani padomi ir šādi:
- mans acetons nebija bezūdens - es vakar destilēju acetonu uz NaSO4, un tas tika turēts slēgtā kolbā, bet ne saldētavā.
- sērskābe saturēja ūdeni (tā ir diezgan koncentrēta, bet precīzi nezinu - 90-95 %).
- Man vajadzēja izžāvēt toluoluolu pirms pievienošanas skābei - vai varbūt to vienkārši nedaudz iztvaicēt?
- Toluols kaut kādu nezināmu iemeslu dēļ (man nezināmu) nav piemērots šķīdinātājs šai ekstrakcijai.
- Vai man vajadzētu pirkt otrādi, pievienojot sārmu, tad izžāvēt toluoluolu un tad ļaut tam iztvaikot?