Ta reakcja działa dla mnie całkiem dobrze, udało mi się wykonać kilka prób po 20 gramów w grubej 7-litrowej beczce HDPE z wydajnością sięgającą około 60% po wysuszeniu w niskiej temperaturze w osuszaczu. w niektórych partiach nastąpiło lekkie zakwaszenie, ale ogólnie jest to bardzo ładna biała substancja, która po prawidłowym wysuszeniu tworzy ziarna, które zamieniają się w proszek pod lekkim i średnim ciśnieniem.
Mam jednak dwa pytania.
Mój azotan rtęci zmienia kolor na żółty w kontakcie z wodą, rtęć jest czysto biała przed dodaniem jej do mieszanki aluminium/woda, ale jak tylko zostanie dodana do wody, zmienia kolor na żółty, a po umieszczeniu w wodzie/aluminium zmienia kolor na prawie czerwono-pomarańczowy. te grudki wydają się słabo rozpuszczać w wodzie, ponieważ muszę spłukać co najmniej 3-4 razy, aby pozbyć się każdej małej śladowej ilości. moja rtęć metaliczna pochodzi z przełączników uchylnych, co sprawia, że myślę, że może być zanieczyszczona śladowymi ilościami innych metali?
Moim drugim zmartwieniem jest to, że mój p2np nie rozpuszcza się w mojej mieszaninie IPA / kwasu octowego, biorąc pod uwagę 10 g P2NP w 100 ml izopropylu i 50 ml lodowatego kwasu octowego. Mój kwas octowy wynosi tylko 80%. Potrzebuję około 120-130 ml IPA i prawdopodobnie 70 ml kwasu octowego, aby rozpuścić ep2np, w przeciwnym razie mam żółte kryształy wirujące w moim roztworze.
Czy może to być konsekwencją 80% kwasu octowego?