Nie sądzę.
Wikipedia mówi:
Roztwór chlorku palladu i kwasu solnego łączy się z wodną zawiesiną węgla aktywnego. Pallad(II) jest następnie redukowany przez dodanie formaldehydu. Obciążenie palladem wynosi zazwyczaj od 5% do 10%. Często mieszanina katalizatorów jest przechowywana w stanie wilgotnym.
Po zamianie izomerów kwasu winowego wszystko jest po prostu na odwrót. Izomer amfoteryczny, który był w fazie organicznej, będzie w wodzie, a sól (rozpuszczalna w wodzie) będzie w organicznej. Wiem, że niektórzy używają kwasu winowego L (mimo że trudniej go dostać), ponieważ wtedy amfetamina D będzie w fazie wodnej.
Przepraszam za amatorskie pytanie, ale kiedy czytałem o kwasie winowym na Wikipedii, pojawiła się linijka, która nieco mnie zmyliła:
Kiedy przeczytałem powyższe "kwas dekstro-winowy lub kwas L-(+)-winowy", przeczytałem to jako "kwas dekstro-winowyAKA kwas L-(+)-winowy".
Co sprawia, że zastanawiam się, czy jeśli próbuję wyizolować izomer dekstroamfetaminy, powinienem kupować kwas L -(+)-winowy (taki jak ten)? A może kwas D-(-)-winowy (taki jak ten)? Naprawdę mam nadzieję, że jest to kwas D-(-)-winowy, ponieważ to już mam.
Witaj, możesz użyć obu z nich. Napisałem metodę dla kwasu L-winowego. Przeczytaj komentarze powyżej. Twoje pytanie było już omawiane kilka razy.
Przeczytaj również ten wątek.
@G.Patton - Czy ten proces rozdzielczości optycznej przy użyciu kwasu d-winowego ma zastosowanie do innych amfetamin? W szczególności 4-fluoroamfetaminy, 4-fluorometamfetaminy i zwykłej metamfetaminy?
Zawsze dodawałem GAA i czasami używałem 80% kwasu octowego, ale dzisiaj spróbuję bez kwasu octowego. Jakiego stosunku IPA:woda używasz w swoim roztworze P2NP?