Synteza metylofenidatu (Ritalin)

cokemuffin

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
29
Czy proces polegałby więc na umieszczeniu ritalinu hcl w roztworze NaOH, uzyskaniu wolnej zasady ritalinu, a następnie umieszczeniu jej w ipa w celu uzyskania izopropylofenidatu? Domyślam się, że hcl należy dodać po estryfikacji, aby nie zastąpić OH z grupy karboksylowej Cl, ale nie jestem tego w 100% pewien.

G.Patton

Expert
Solutions
3
Reaction score
3,080
Deals
1
Witam, przepraszam za długą odpowiedź. Nie widziałem twojego pytania.
Nie, eterefication nie działa tak, jak opisujesz. Musisz uzyskać sól sodową kwasu ritalinowego, a następnie uzyskać ester z IPA w stanie kwaśnym.
To nie zadziała tak, jak powiedziałeś =) Jaki jest powód tych manipulacji? Właściwie nie jestem pewien, czy reakcja zakończy się sukcesem. Co więcej, stracisz część swojego ritalinu.

View previous replies…

TheNut22

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
89
Gdy synteza wymaga użycia cyjanków, udaję się do lokalnego sklepu z artykułami chemicznymi i kupuję Na DCCA lub TCCA. Przeprowadzą one tę samą reakcję, co bardziej trujące formy cyjanku. Wiele razy robiłem kwas fenylooctowy z DLPA i tak dalej.

edogawaconan

Don't buy from me
New Member
Language
🇺🇸
Reaction score
0
Hey.. where do they sell cyanide. I am looking for gold electric stripping but could not find any legit marketplace

dupskoslonia

Don't buy from me
New Member
Reaction score
1
Cześć chłopaki. Mam kwas ritalinowy. Czego potrzebuję do produkcji metylofenidatu i etylofenidatu? Jestem kompletnym nowicjuszem, czy mógłbyś wyjaśnić mi krok po kroku? Będę naprawdę wdzięczny

kotkata

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
17
Czy istnieje jakiś protokół, przewodnik dla początkujących lub przepis na przekształcenie kwasu ritalinowego w metylofenidat?

Według mojego rozumienia nie jest to rakieta, ale jestem nieco zdezorientowany, jak uzyskać metylofenidat z kwasu ritalinowego.

View previous replies…

SmartResearcher

Don't buy from me
New Member
Reaction score
3
Witam wszystkich! Odpowiadając za dupskoslonia, dodaję przepis na chlorowodorek metylofenidatu z kwasu dl-treo-rytalinowego (który jest łatwo dostępny w Chinach, cena za 1 kg to około 600-700 $). Zrobiłem chlorowodorek dl-treo-metylofenidatu kilka razy z tego przepisu i jest to absolutnie łatwe i doskonałe. 1 kg chlorowodorku metylofenidatu, można zrobić w 20-litrowej kolbie z pojedynczą szyjką (nie potrzeba reaktora).

125 g (0,57 mol) kwasu dl-treo-rytynowego dodane do reaktora. Następnie dodano 256,7 g (5 mol) węglanu dimetylu i 27,5 g metanolu. Następnie w temperaturze pokojowej za pomocą mieszadła mechanicznego (mieszadło magnetyczne nie jest dobre do tej operacji) powoli dodano 762 g 96% lub więcej kwasu siarkowego (temperatura <80oC). Temperaturę płaszcza zwiększono do 85oC (docelowa temperatura wewnętrzna około 70oC). Reakcję mieszano przez noc (co najmniej 16 godzin) w temperaturze płaszcza 85oC.

Otrzymaną mieszaninę schłodzono do temperatury 15-20oC. Do powstałej mieszaniny dodano 250 g octanu izopropylu, a następnie dodano 18% NaOH (212,5 g, 1,68 mol), utrzymując temperaturę poniżej 30oC. Następnie mieszaninę mieszano przez około 15 minut. Warstwy pozostawiono do osadzenia na około 20 minut, a dolną, żrącą (wodną) warstwę oddzielono i odrzucono. Następnie do warstwy organicznej dodano wodę dejonizowaną (187,5 g), a powstałą mieszaninę mieszano przez około 20 minut. Warstwy pozostawiono do osadzenia na około 20 minut, a dolną, wodną warstwę oddzielono i odrzucono. Warstwa organiczna zawierała dl-treo-metylofenidat.

Drugi reaktor napełniono roztworem 37% HCl (59 g, 1,05 mol) i IPA (250 g). Temperaturę wewnętrzną roztworu dostosowano do 55oC. Następnie do tego reaktora dodano warstwę organiczną zawierającą dl-treo-metylofenidat, przygotowany w STEP1, przez lejek addycyjny w ciągu 90 minut, utrzymując temperaturę na poziomie 55oC. Następnie mieszaninę schłodzono do 10-15oC i mieszano przez 30 minut. Powstałą zawiesinę przefiltrowano przez lejek Buchnnera, a mokry placek przemyto IpOAc (125g). Uzyskano około 110-125 g chlorowodorku dl-treo-metylofenidatu (dokładnie taki sam izomer jak w farmacji).

untryrgos

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
13
Cześć, dziękuję za twój sposób syntezy. Podążam twoją drogą i pojawiła się pewna różnica. kiedy upewnię się, że cały kwas zniknie i zakończę pierwszy krok, znalazłem tak dużo separacji soli. Czy to siarczan metylofenidatu? pH wynosi około 1 do 2.

Attachments

• 1UutT2HidC.jpg
    1UutT2HidC.jpg
    1.5 MB · Views: 106

HerrHaber

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
337
Estry metylowe są również łatwo otrzymywane w obecności grupy aminowej poprzez działanie chlorotrimetylosilanu w metanolu przy znacznie bardziej przyjaznej obróbce, ale z drugiej strony koszt jest prawdopodobnie większy i myślę, że wydajność (należy je porównać). Etylofenidat i izopropylofenidat mają znacznie większą wartość rekreacyjną (i dłuższe, silniejsze działanie). Nie mogę powstrzymać się od zastanawiania się nad zastosowaniem biokatalizy z różnymi alkoholami, a NOVOZYME powinien być pierwszym wyborem, większość enzymatycznych estryfikacji i transestryfikacji jest najpierw wypróbowywana z tym ekstremofilnym (Candida Antarctica) enzymem, który jest wydzielany w środowisku pozakomórkowym, a zatem łatwiejszy do zebrania. Najlepiej, jeśli enzym jest unieruchomiony na materiale stałym (często superparamagnetyczne nanocząstki Fe3O4 funkcjonalizowane na powierzchni z enzymem połączonym za pomocą łącznika krzemoorganicznego), ponieważ można je odfiltrować i ponownie wykorzystać, a magnetyczne są jeszcze łatwiejsze do przetworzenia. Chętnie poeksperymentowałbym z tym na małą skalę, dla której wystarczyłoby 50 g kwasu ritalinowego i jest to prawdopodobnie poniżej zwykłego MOQ. Myślę, że naftydany są również bardzo interesujące, ale przeprowadzenie całej syntezy może okazać się trudne.

BlueDex

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
32
I tried ethylphenidate (the ethyl version of methylphenidate) in the past and it calmed me down, but it felt like a riddle in my mind and it was kind of crappy. I tried Modafinil, Armodafinil, and Adipex-75 and they're also relaxing, but cleaner and it didn't feel crappy but it felt better, and I prefer those to Ethylphenidate.

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,278
Deals
1
Interesting note, the name Ritalin came from the chemists wife's name, Rita. Nobody in the world says this correctly except you and I 😉

DrDoom

Don't buy from me
New Member
Language
🇺🇸
Reaction score
0
What is the recipe for 4-fluoro-methylphenidate (4f-mph)? The 4f substitution makes it more potent.

lamename69

Don't buy from me
New Member
Language
🇺🇸
Reaction score
2
I've read that the only absolutely needed elements for the simplest MPH synthesis are ritalinic acid, methanol and HCl or H2SO4. Is this really enough? If so, what quantities are best used? For example, using 0.1 mol ritalinic acid, do I need only 0.05 mol H2SO4 or a bit more since it serves as a catalyst? Or should I rather look at the concentration of the H2SO4 in the methanol. I've had problems with using bigger amounts of methanol because the ritalinic acid simply wouldn't dissolve in it. It did only after adding more H2SO4 or evaporating most of the solvent. I haven't tried it with HCl so I don't know if it's the acid or water concentration. I might buy acetyl chloride to find out though. I did create the product and isopropyl- and ethyl- too, although I am not sure about the basis of some of my actions. 12-24 hrs at 40'C. I will have my creations tested in GC/MS in a while but until then I'd like someone knowledgeable to comment.