Bună ziua tuturor!
Am încercat această sinteză de două ori și iată concluzia mea cu privire la aceasta.
În primul rând, sunt departe de a fi un chimist instruit, așa că ceea ce spun ar trebui să fie luat cu un grăunte de sare. Nu ezitați să corectați ceea ce spun.
Reacțiile și mecanismele sunt rezultatul cercetărilor mele și al înțelegerii mele a sintezei și, prin urmare, sunt, de asemenea, deschise criticii.
Tocmai am văzut că o mulțime de oameni au discutat deja subiectul, așa că sper că postarea mea nu va fi redundantă. De asemenea, link-ul de la sfârșitul postării mele a fost deja postat pe acest subiect. Îmi pare rău dacă nu veți învăța nimic din postarea mea.
Pasul 1: condensarea aldol încrucișată :
În mod normal, folosim un mic exces de MEK în această reacție, deoarece cetonele se pot autocondensa, dar această reacție este termodinamic devafabilă și se va face până la un maxim de 5% în literatura pe care am reușit să o găsesc. Cu toate acestea, conform acestei lucrări, benzaldehida poate reacționa cu produsul final, ceea ce ar reduce foarte mult randamentul, de unde și utilizarea excesului de MEK pentru a se asigura că benzaldehida reacționează cu molecula corectă. (În plus, conform aceleiași lucrări, distilarea între condensarea aldol încrucișată și oxidarea Baeyer-Villiger nu este utilă, deoarece produsele secundare nu vor reacționa în timpul oxidării Baeyer-Villiger și pot fi eliminate cu următoarea distilare). M-am întrebat dacă nu ar fi mai bine să adaug benzaldehida picătură cu picătură, ceea ce ar asigura că există un exces de MEK și, astfel, ar împiedica benzaldehida să reacționeze cu produsul nou format. Și deoarece autocondensarea aldol a cetonelor nu este foarte favorabilă, procedând în acest fel poate fi mai bună pentru randament. Dar, după cum am spus, ceea ce spun trebuie verificat.
Ca și catalizator putem folosi în mod normal fie un acid, fie o bază pentru reacțiile aldol. Presupun, totuși, că aici folosim un acid pentru a evita o reacție Cannizzaro, deoarece benzaldehida este neenolizabilă. Prin utilizarea unui catalizator acid, trecem prin formarea unui enol în loc de enolat.
Ca și catalizator acid, am încercat o adăugare puternică de H2SO4 concentrat prima dată când am făcut această reacție, iar a doua oară am adăugat doar câteva picături. Diferența pe care am observat-o între cele două a fost că, dacă s-a adăugat prea mult H2SO4, produsul s-a polimerizat, făcând distilarea aproape imposibilă din cauza bumping-ului.
Condensarea aldol încrucișată va conduce la 3-metil-4-fenil-3-buten-2-one.
Pentru oxidarea Baeyer-Villiger, am vrut să încerc perboratul sau percarbonatul de sodiu. Singura problemă pe care am văzut-o cu utilizarea percarbonatului de sodiu a fost că acesta ar reacționa cu GAA și l-ar neutraliza treptat. Și, într-adevăr, aceasta este o idee destul de proastă, după ce am încercat-o la scară mică. Percarbonatul are probleme de solubilizare și are nevoie de un mediu care să conțină un pic mai multă apă. Odată făcut acest lucru, trebuie să aveți grijă să nu eliberați prea mult CO2. Acidul peracetic se formează in situ și reacționează cu 3-metil-4-fenil-3-buten-2-one. Pentru a-mi solubiliza percarbonatul, am adăugat puțin H2O2. Dar aș spune, dacă nu aveți 50% H2O2, nu vă pierdeți timpul cu această sinteză. Și aceasta este concluzia mea. Deși această sinteză poate părea atractivă, este plictisitoare și necesită multă muncă, în special cu toate aceste distilații în vid (am încercat fără, funcționează, dar duce la lucrul cu temperaturi ridicate și chiar am reușit să distrug produsul în acest fel!) Așa că aș sfătui pe oricine să apeleze la o altă metodă de sinteză. Am reușit să obțin ceea ce cred că a fost produsul dorit în cele din urmă, dar, în opinia mea, nu suficient pentru a justifica întreaga procedură. Pentru cei care doresc să afle mai multe, le recomand să citească lucrarea, să caute "Two dogs aldol", să învețe despre mecanismele reacției aldol, oxidarea baeyer-villiger și hidroliza esterilor.
Scribd este cel mai mare site social de lectură și publicare din lume.
www.scribd.com