Teraz k mojim skúsenostiam s veľmi podpriemernými podmienkami. Mal som len čistiaci prostriedok na báze hydroxidu sodného _na báze nátria_. Ten sa tiež skladal z hliníkových peliet a nejakého oxidu kremičitého, na ktorý som už zabudol. Keďže som si nemohol kúpiť žiadny, urobil som nejaký výskum, z ktorého vyplynulo, že by to reakcii možno neublížilo. S nie príliš veľkými chemickými znalosťami. Tak som sa do toho pustil a alkalický roztok vyzeral úplne inak, so zvyškami soli a Al. Keďže v kroku, v ktorom sa použije alkalický roztok, by bol aj tak prítomný zvyšok Al z redukcie, nebude to na škodu, prosím, opravte ma. O tej druhej zlúčenine som nenašiel nič iné, len že nie je veľmi reaktívna.
Taktiež som dosť dobre nerozmýšľal o likvidácii a dokonca ani o skladovaní počas syntézy. Trochu ma to nadchlo a chcel som to vyskúšať. Navyše som nemal poriadnu miestnosť, všetko malé a plné ľahko zápalného materiálu. Tak som si postavil improvizovaný odsávač pár a snažil som sa zostať so všetkým na veľkej sklenenej doske na zemi. Samozrejme, že som fkin vylial nejaký podivný toxický roztok AlHg. Myslím, že väčšinou na tú dosku. Práve som plánoval vopred preskúmať likvidáciu, takže som trochu spanikáril, keď som nemal žiadnu elementárnu síru, ktorá by to aspoň urobila nerozpustným, takže som len väčšinu namočil nejakým uterákom a pokračoval.
Ok, trochu zmätený, tiež som mal práve max. 1l okrúhle sklenené alebo erlenmeyerove banky a niektoré ešte menšie. Takže som jednoducho všetky množstvá rozdelil na polovicu s tým, že som vedel, že by som mal robiť výpočet na základe mol.
Takže moja amalgamácia AlHg fungovala dobre, pričom množstvo dusičnanu ortuťnatého som odhadol z oka do oka. (Nechcel som si s touto zlúčeninou zahrávať viac, ako bolo potrebné). Hoci to trvalo dosť dlho a stále to reagovalo, keď som do toho stále nalieval vodu, je to normálne? Tak som čakal a lial som viac vody, až kým sa to nestalo (toľko, nepamätám si to podrobne). Mohlo by to prísť na lepkavý Al? Strihal som ho nožnicami a od tlaku sa zlepil. Ale keďže to bolo dosť tmavé a malé bublinky, pokračoval som.
Potom som pridal 1p2n, 5 g v 50 ml iso a 25 ml etylacetátu a bol som v strehu, či nenastane agresívna reakcia, ale nič sa nedialo, po chvíli som dal zahriať vodným kúpeľom, niečo sa stalo, ale zostalo to veľmi mierne aktívne, tak som dal zahriať, kým už nedošlo k reakcii. Vyzeralo to správne, hoci som nemal žiadny skutočný kondenzátor, len som nad ním držal^^ fľašu. Amalgán vyzeral rovnako ako predtým, pre mňa, neviem. Odfiltroval som ho a nalial som doň alkalický sol. Potom som odobral základnú vrstvu injekčnou striekačkou, príliš malou, trvalo to celú večnosť.
Príprava soli potom... Zabudol som vyriešiť kyselinu tararínovú, ktorú som dostal, a v podstate som tam len hodil nejaké kryštáliky a potom som si spomenul, že to mal byť roztok, a nalial som do toho acetón (asi to nefunguje). Ale hneď po nasypaní kryštálikov kyseliny to začalo tvoriť ďalšie kryštáliky, acetón na tom veľa nezmenil. Meral som pH a vyšlo mi červené, takže som to prekyslil, sakra, myslel som, že tam dostanem nejakú zásadu, aby som to opäť neutralizoval. Ale v skutočnosti som do toho nalial etylacetát. Čo som si uvedomil krátko nato, keď som zistil, že mám len ten blbý zmiešaný hydroxid natírový. Znovu som zmeral pH a prekvapivo to už nebolo také červené, tak som dúfal v najlepšie a išiel som na filtráciu, na ktorú som použil čajový filter a nechal to potom vysušiť.
Prekvapivo to vyzeralo veľmi bielo a tak ako to má byť, tak som to išiel trochu otestovať a tak to páli, že je to celkom zbytočné. Dúfam, že tu pomôže opätovná rekonštitúcia. Ale výťažok je tiež príliš dobrý na to, aby bol pravdivý, asi 3,5 g z 5 g - je vínan ťažší ako iné soli? Takisto jeho účinok nebol podľa očakávania, bol som dosť unavený a mám toleranciu z predpisu, ale tak... neviem. mám len bunk, ktorý páli ako čert? niekto nápady?
edit: výťažok je bez extrakcie kalu, len vrchná vrstva.
edit2: o rýchle nápady, ako zlikvidovať tie škaredé banky, ktoré mi toxikujú byt, by som bol veľmi rád. udrží hdpe banka všetky zvyšky zmiešané dohromady? Asi by bolo lepšie nemiešať, ale v tejto chvíli to potrebujem dostať zo svojho bytu predovšetkým.