Dobrý deň, som pomerne nový v organickej chémii (asi 9 mesiacov, žiadne iné skúsenosti s chémiou )a za posledných pár mesiacov som niekoľko desiatokkrát syntetizoval amfetamín cestou Al/Hg.
Podarilo sa mi zredukovať až 120 g P2NP v 20 l banke s okrúhlym dnom. Čistota konečného produktu bola pri posledných syntézach fenomenálna.
Väčšinou som musel amfetamín sulfát čistiť len raz pro forma acetónom, pretože bol už taký biely.
Trasa NaBH4/CuCl² sa mi zdala zaujímavá, pretože mám veľký rešpekt pred prácou s ortuťou, už trikrát viedla k prudkej exotermickej reakcii, veľké množstvo sa roznieslo po celej miestnosti a v budúcnosti by som sa chcel zaobísť bez nej.
Redukcia pomocou NaBH4/CuCl² umožňuje aj podstatne vyšší výťažok s baňou, ktorá je len o polovicu menšia.
Doteraz som syntetizoval trikrát. Prvýkrát 80 g P2NP, druhýkrát 200 g P2NP a naposledy 250 g P2NP.
Posledný pokus bol najlepší zo všetkých, pretože sa mi podarilo presne dodržať teploty.
Čo by som mal tiež spomenúť, je, že aby som skrátil proces podávania P2NP, umiestnil som banku do veľkej nádoby plnej ľadu, ktorú som potom zohrieval nad varnou doskou. Celých 250 g P2NP som dokázal naplniť do banky za dobrú trištvrte hodinu bez toho, aby teplota prekročila 60 °C. Má to vplyv na reakciu s borohydridom?
Napriek všetkej vynaloženej starostlivosti má síran na konci trochu sladký, štipľavý zápach, a to napriek svojej snehobielej farbe. Konzistencia je tiež oveľa kryštalickejšia, pri rozdrvení jemne chrumká.
Niekoľkokrát som ho čistil acetónom a DCM, filtroval v Buchnerovom lieviku atď.
Rozhodne sa zdá, že k síranu sa pridala ďalšia soľ.
Stalo sa vám niekedy niečo podobné?
Je možné, že sa borohydrid sodný, ak nie je úplne rozpustený, zmieša s amfetamínovou voľnou bázou a pri neutralizácii pomocou H²SO4 sa premení na sodnú soľ?
Táto látka tiež silno páli v nose. Kamarátovi bezprostredne po požití niekoľko minút tiekli z nosa vodnaté hlieny.
A teraz skutočná otázka: ak je v nej ďalšia soľ, ako alebo akou metódou môžem tieto dve látky oddeliť?
Pomaly sa blížim ku koncu svojich síl.
Vopred ďakujem za trpezlivosť pri čítaní celého textu
. Som vďačný za každú radu.
Pán Magic