Pozdravljeni.
Imam težavo s to reakcijo. Poskušal sem jo izvesti dvakrat. Uporabljam laboratorijske reagente in laboratorijsko steklovino. Reagente sem sorazmerno zmanjšal, ker uporabljam 1l bučko. Problem se pojavi, ko poskušam zmanjšati P2NP z uporabo aluminijevega amalgama.
Pripravim raztopino P2NP in jo segrejem le toliko, da se kristali raztopijo.
Z mlinčkom za kavo zmeljem aluminij v majhne kroglice, kot je zapisano v
povzetku o aluminijevem amalgamu (Al/Hg).
Po dodajanju HgCl2 prilijem 0,5 l hladne destilirane vode. Po 10 minutah se začne reakcija.
Prvič sem počakal, da se niso več tvorili majhni mehurčki in je ves aluminij plaval, voda pa je bila motno siva. Dvakrat sem jo splaknil z malo hladne destilirane vode in temeljito odcedil. Dodal sem raztopino P2NP, do reakcije ni prišlo. Opazil sem, da je P2NP delno kristaliziral. Reakcijo sem poskusil sprožiti s toploto, vendar brez uspeha.
Drugič sem odcedil vodo iz amalgama, ko se je pojavilo veliko majhnih mehurčkov in je večina aluminija prišla na površje, voda pa je bila motno siva. Še enkrat - dvakrat sem ga splaknil z malo hladne destilirane vode in temeljito odcedil. Po dodatku P2NP je bil rezultat enak kot pri prvem poskusu. Segrevanje mešanice ni pomagalo.
Kaj delam narobe? Kaj naj spremenim? Imate kakšne predloge?
Za vsako pomoč bom zelo hvaležen