Pozdravljeni vsi !
To sintezo sem poskusil dvakrat in tukaj je moj zaključek glede te sinteze.
Prvič, še zdaleč nisem izobražen kemik, zato je treba moje besede jemati z rezervo. Lahko me popravite.
Reakcije in mehanizmi so rezultat mojih raziskav in mojega razumevanja sinteze, zato so tudi odprti za kritiko.
Videl sem le, da je o tej temi razpravljalo že veliko ljudi, zato upam, da moj prispevek ne bo odveč. Tudi povezava na koncu mojega prispevka je že bila objavljena na to temo. Oprostite, če se iz mojega prispevka ne boste ničesar naučili.
Korak 1: prečkanje aldolske kondenzacije :
Običajno pri tej reakciji uporabimo majhen presežek MEK, ker se ketoni lahko samokondenzirajo, vendar je ta reakcija termodinamsko uničljiva in bo v literaturi, ki sem jo uspel najti, izvedena do največ 5 %. Kljub temu lahko benzaldehid v skladu s tem dokumentom reagira s končnim produktom, kar bi močno zmanjšalo izkoristek, zato se uporabi presežek MEK, da se zagotovi, da benzaldehid reagira s pravo molekulo. (Poleg tega po navedbah istega dokumenta destilacija med prečkano aldolno kondenzacijo in Baeyer-Villigerjevo oksidacijo ni koristna, saj stranski produkti med Baeyer-Villigerjevo oksidacijo ne reagirajo in jih je mogoče odstraniti z naslednjo destilacijo). Spraševal sem se, ali ne bi bilo bolje benzaldehid dodajati po kapljicah, s čimer bi zagotovili presežek MEK in tako preprečili, da bi benzaldehid reagiral z novo nastalim produktom. Ker aldolska samokondenzacija ketonov ni zelo ugodna, je takšen postopek morda boljši za izkoristek. Vendar je treba, kot sem rekel, moje trditve preveriti.
Kot katalizator lahko za aldolne reakcije običajno uporabimo kislino ali bazo. Predvidevam pa, da tukaj uporabljamo kislino, da bi se izognili Cannizzarovi reakciji, ker benzaldehid ni enolizabilen. Z uporabo kislega katalizatorja namesto enolata tvorimo enol.
Kot kislinski katalizator sem pri prvi reakciji poskusil z močnim dodatkom koncentriranega H2SO4, pri drugi pa sem ga dodal le nekaj kapljic. Razlika, ki sem jo opazil med njima, je bila, da se je ob prevelikem dodatku H2SO4 produkt polimeriziral, zaradi česar je bila destilacija skoraj nemogoča.
Prekrižana aldolna kondenzacija vodi do 3-metil-4-fenil-3-buten-2-ona.
Za Baeyer-Villigerjevo oksidacijo sem želel poskusiti s perboratom ali natrijevim perkarbonatom. Edina težava, ki sem jo videl pri uporabi natrijevega perkarbonata, je bila, da bi reagiral z GAA in ga postopoma nevtraliziral. In res je to precej slaba zamisel, saj sem jo preizkusil v majhnem obsegu. Perkarbonat se težko raztaplja in potrebuje medij, ki vsebuje malo več vode. Ko je to opravljeno, je treba paziti, da se ne sprosti preveč CO2. Perocetna kislina se tvori in situ in reagira s 3-metil-4-fenil-3-buten-2-onom. Da bi se moj perkarbonat raztopil, sem dodal malo H2O2. Če nimate 50 % H2O2, ne izgubljajte časa s to sintezo. In to je moj zaključek. Čeprav se zdi ta sinteza privlačna, je dolgočasna in zamudna, zlasti z vsemi temi vakuumskimi destilacijami (poskusil sem tudi brez njih, deluje, vendar vodi k delu z visokimi temperaturami in na ta način mi je celo uspelo uničiti izdelek!) Zato bi vsakomur svetoval, naj se odloči za drugo metodo sinteze. Na koncu mi je uspelo dobiti želeni izdelek, vendar po mojem mnenju ne dovolj, da bi upravičil celoten postopek. Tistim, ki želijo izvedeti več, priporočam, da si preberejo članek, poiščejo "Two dogs aldol", se seznanijo z mehanizmi aldolne reakcije, Baeyer-villigerjeve oksidacije in hidrolize estrov.
Scribd je največje svetovno spletno mesto za družabno branje in objavljanje.
www.scribd.com