Kot ste rekli, zaradi logotipa na sliki ne morem videti končnega produkta mehanizma, vendar je iz diagrama mehanizma videti, da nastane dvojna vez med N in ogljikom C1. Če je moja domneva o sliki pravilna, potem slika, ki ste jo navedli, podpira mojo hipotezo, da ima pri reakciji med amfetaminom in formaldehidom vmesni produkt imin dvojno vez med N in metilnim ogljikom in NE med N in alfa ogljikom.
Če fotografija mehanizma, ki ste jo navedli, kaže nekaj drugega pod oklepajočim logotipom, prosim pošljite povezavo do mesta, kjer lahko vidim diagram brez logotipa, saj bi ga rad videl, vendar se zdi, da podpira to, kar sem prej povedal.
Vendar pa moje razumevanje mehanike ni vrhunsko in mi vsekakor manjka strokovnega znanja. Ali veste, kako lahko zgornji mehanizem ustvari dvojno vez med N in ogljikom alfa, glede na to, da je O, ki tvori odhajajočo skupino H2O, vezan na ogljik C1 formaldehida iz diagrama mehanizma?
Kar zadeva "zanesljive podatke" o stereospecifičnosti, nimam nobenih drugih, razen prvotnega članka o rodiju, ki trdi, da je sinteza stereospecifična, kot je dejal drug član na začetku teme na prvi strani odgovorov, tukaj:
https://www.erowid.org/archive/rhodium/chemistry/amphetamine.methylation.html
V zgornjem članku je navedeno, da tvorba imina z d-amfetaminom in redukcija daje d-amfetamin. Glede na to, da je trenutno prikazana struktura (3) enaka iminu fenilaceton-metilamin, pri redukciji katerega dobimo racemični produkt, je jasno, da mora biti eden od obeh napačen, ne?
Ali je amfetamin-formaldehidni imin drugačen od fenilaceton-metilaminskega imina ali pa reakcija ni stereospecifična, kot je navedeno v Rhodijevem viru.
Nekdo z ustreznimi sredstvi bi morda lahko preizkusil reakcijo z različnimi optičnimi mešanicami amfetamina in o tem poročal, jaz pa teh podatkov ne morem zbrati.
Hvala za vaše odgovore.