- Language
- 🇬🇧
- Reaction score
- 76
Темата представлява голям интерес и за мен, макар и от друга гледна точка. Разрешаването на рацемична свободна база на метамфетамин може да се извърши без разтворител чрез любимото ми съединение (усмивка):
O,O`(+)-дибензоил-d-винена киселина с добри добиви. (80-85% ).
Исках обаче да попитам дали някой има опит с така наречения RRR-процес. RRR е съкращение от resolution-racemisation-recycling (резолюция-разединяване-рециклиране), за да се реразедира нежеланият l-изомер обратно до рацемична смес 50:50. Това се извършва, като се използва малко количество радикален инициатор като AIBN и източник на тилови радикали (т.е. метил тиогликолат). По този начин може да се повиши добивът от теоретичните 50 % до над 90 %, като процесът се проведе няколко пъти. Досега не можах да намеря разумна процедура.
O,O`(+)-дибензоил-d-винена киселина с добри добиви. (80-85% ).
Исках обаче да попитам дали някой има опит с така наречения RRR-процес. RRR е съкращение от resolution-racemisation-recycling (резолюция-разединяване-рециклиране), за да се реразедира нежеланият l-изомер обратно до рацемична смес 50:50. Това се извършва, като се използва малко количество радикален инициатор като AIBN и източник на тилови радикали (т.е. метил тиогликолат). По този начин може да се повиши добивът от теоретичните 50 % до над 90 %, като процесът се проведе няколко пъти. Досега не можах да намеря разумна процедура.
Коя дибензоил винена киселина използвате за разделяне на cas? Течната част ли е или кристалната част? Можете ли да го обясните подробно? Съгласен съм с този метод. Мисля, че е по-добър от винената киселина. Благодаря ви.
↑View previous replies…
- Language
- 🇬🇧
- Reaction score
- 281
- By OrgUnikum
Да, о,о-дибензоил-д-винена киселина е единствената, посочена в литературата като работеща за хирално разрешаване на метамфетамин чрез обичайния процес. Потърсете "dutch resolution" (холандско разрешаване) за описание на начина, по който се извършва. Обикновената винена киселина не показва разделяне. Процесът, за който се предполага, че работи чрез разлики в разтворимостта, работи на съвсем различен принцип и може да работи, а може и да не работи. Аз не знам.
В по-дългосрочен план всеки хирален синтез ще бъде по-печеливш, в това няма съмнение.
Всеки, който планира да използва AIBN, трябва да се информира много добре за това как да борави с този материал, той е доста гаден.
В по-дългосрочен план всеки хирален синтез ще бъде по-печеливш, в това няма съмнение.
Всеки, който планира да използва AIBN, трябва да се информира много добре за това как да борави с този материал, той е доста гаден.
- Language
- 🇬🇧
- Reaction score
- 281
Това е, което трябва да знаетеһттр://....
Оптична разделителна способност на N-метиламфетамин чрез образуване на диастереоизомерни соли с 2R,3R-O,O´-Di-p-толуоилтартарова киселина
DÁVID KOZMA, ZOLTÁN MADARÁSZ, CSABA KASSAI, AND ELEMÉR FOGASSY
Катедра по органична химична технология, Технически университет Будапеща, Будапеща, Унгария
CHIRALITY 11:373-375 (1999)
Оптична разделителна способност на N-метиламфетамин чрез образуване на диастереоизомерни соли с 2R,3R-O,O´-Di-p-толуоилтартарова киселина
DÁVID KOZMA, ZOLTÁN MADARÁSZ, CSABA KASSAI, AND ELEMÉR FOGASSY
Катедра по органична химична технология, Технически университет Будапеща, Будапеща, Унгария
CHIRALITY 11:373-375 (1999)
Attachments
- Language
- 🇬🇧
- Reaction score
- 281