Dobrý den.
Mám problém s touto reakcí. Zkoušel jsem ji provést dvakrát. Používám laboratorní činidla a laboratorní sklo. Reagencie jsem úměrně zmenšila, protože používám 1l baňku. Problém se objeví, když se pokusím snížit P2NP pomocí amalgámu hliníku.
Připravím roztok P2NP a zahřívám ho jen natolik, aby se krystaly rozpustily.
Pomocí mlýnku na kávu rozemelu hliník na malé kuličky - jak je napsáno v
přehledu o hliníkovém amalgámu (Al/Hg).
Po přidání HgCl2 přiliji 0,5 l studené destilované vody. O 10 minut později začne reakce.
Poprvé jsem čekal, až se přestanou tvořit malé bublinky a všechen hliník bude plavat, voda - zakalená šedá. Dvakrát jsem ji propláchl malým množstvím studené destilované vody, důkladně jsem ji vypustil. Přidala jsem roztok P2NP, žádná reakce neproběhla. Všiml jsem si, že P2NP částečně vykrystalizoval. Zkusil jsem reakci nastartovat teplem, ale bezvýsledně.
Podruhé jsem vodu z amalgámu vypustil, když se objevilo mnoho malých bublinek a většina hliníku se vynořila, voda byla zakalená do šeda. Ještě jednou - dvakrát jsem ji propláchl malým množstvím studené destilované vody, důkladně jsem ji vypustil. Po přidání P2NP byl výsledek totožný jako při prvním pokusu. Zahřívání směsi nepomohlo.
Co dělám špatně? Co bych měl změnit? Máte nějaké návrhy?
Budu vděčný za jakoukoli pomoc