Tato reakce mi funguje docela dobře, podařilo se mi udělat několik zkušebních sérií po 20 gramech v tlustém 7litrovém HDPE sudu s účinností dosahující asi 60 % po vysušení při nízké teplotě v odvlhčovači. v některých dávkách došlo k malému překyselení, ale celkově je to velmi pěkná bílá látka, která po správném vysušení tvoří zrnka, která se při ligth-medium tlaku mění na prášek.
Mám však dvě otázky.
Můj dusičnan rtuťnatý se při styku s vodou zbarví do žluta, rtuť je před přidáním do směsi hliník/voda čistě bílá, ale jakmile se přidá do vody, zbarví se do žluta a po usazení ve vodě/hliníku se dokonce zbarví téměř do červenooranžova. zdá se, že se tyto hrudky jen špatně rozpouštějí ve vodě, protože je musím alespoň 3-4krát propláchnout, abych se zbavil každého malého množství. můj kovový rtuťový kov pochází z náklonových vypínačů, což mě vede k myšlence, že by mohl být kontaminován stopovým množstvím jiných kovů, možná ?
Moje druhá obava je, že se můj p2np nerozpouští ve směsi IPA a kyseliny octové, vzhledem k tomu, že 10 g P2NP je ve 100 ml isopropylu a 50 ml ledové kyseliny octové. moje kyselina octová má pouze 80 %. potřebuji přibližně 120-130 ml IPA a pravděpodobně 70 ml kyseliny octové, abych rozpustil ep2np, jinak mi v roztoku víří žluté krystaly.
Může to být důsledek 80% kyseliny octové?