Neberu to jako zpochybňování
. Jsme tu proto, abychom si navzájem pomáhali informacemi. Jelikož jsem tuto konverzi (ani z racemického, ani z D-amfetaminu) nezkoušel, mohu se opřít pouze o Rhodiovy poznámky na téma.
Mimochodem, použil bych jen racemický amfetamin, protože metamfetamin lze řešit stejnými metodami jako amfetamin a proč riskovat cenný D-izomer, když konečné výsledky nejsou známy.
`Formaldehyd a hliníkový amalgám`
N-methyl-amfetamin byl připraven reakcí příslušného amfetaminu s formaldehydem a redukcí za nepřítomnosti kyseliny. Směs 1 molu volné báze amfetaminu (136 g) a 1 molu vodného formaldehydu (81 ml 37 % nebo 75 ml 40 %) v 350 ml alkoholu a přebytku amalgámu hliníku byla tedy několik hodin redukována, přidána voda, hydroxid hlinitý odfiltrován, roztok okyselen a odpařen a volná báze oddělena pomocí alkálií za vzniku fenyl-N-methylisopropylaminu, převedeného na hydrochlorid, mp 140 °C.
Podobně 70 g d-amfetaminu v alkoholu s hliníkem a 1 mol formaldehydu poskytlo d-metamfetamin, který byl převeden na fosforečnanovou sůl. Podobně se z 1-fenyl-2-aminopropanolu získal efedrin.
(Zdůraznění ode mne.)
Každopádně stále vyzývám kohokoli z vás, aby se podělil o své zkušenosti, které tuto syntézu skutečně vyzkoušel a má s ní nějaké reálné zkušenosti. Někdy to zkusím, ale bylo by skvělé vědět, že to opravdu funguje, než obětuji spoustu materiálu a času. Druhou možností je začít od P2NP redukcí na imin a následnou hydrolyzací v kyselém prostředí na P2P, ale to pak zahrnuje další aminaci P2P methylaminem, což je podle mě přehnané, protože už jedna proběhla (po kondenzaci benzaldehydu s nitroethanem). Metoda, kterou bych použil já, také vyžaduje poměrně velké množství kyseliny octové k redukci, např. na železném katalyzátoru, a pak hydrolyzovat kyselinou. Pokud to nikdo nezkoušel, tak udělám srovnání a dám vědět členům fóra.