Nagyon érdekel a megjegyzése. Valaki már említette ezt itt a fórumon.
Tervezem, hogy a hőmérsékletet mereven 34 fokra (a megadott 32-36 fokos tartomány felére), a reakcióidőt pedig 4 órára állítom be.
Aki ezt az információt adta, az arányokat is megadott ehhez a reakcióhoz.
Nevezetesen:
- 100g bk4
- 250 ml DCM
- 150ml m40
1. Helyesek lesznek ezek a reagensek arányai?
2. A reakció elején 1/2 m40-et kell hozzáadnom, és 1/2 m40-et a reakció egy órája után. Mi ennek a célja? Értem én, hogy a hőmérsékletet szelídítsük, de mi a különbség, hogy 1 menetben csináljuk vagy két megközelítésre elosztva?
Nekem már volt egy megközelítése ennek a próbálkozásnak. Mindent a fenti arányban adtam hozzá. Felmelegítettem a keveréket 20 fokra és elkezdtem hozzáadni az m40-et. Sajnos a hőmérséklet nem kezdett el magától emelkedni. Miután elindítottam a fűtést kintről, hirtelen 40 fokra ugrott a hőmérséklet. A folyadék forrni kezdett és a fűtés kikapcsolása sem segített.
Mit gondolok. Az m40 hozzáadása előtt 25-30 fokra melegítsem a reakciótömeget és csak fokozatosan kezdjem el adagolni az m40-et, hogy ne lépje túl az említett 36 fokot? Ez így rendben van? Vagy melegítsem fel az egészet a 34 fokos reakcióhőmérsékletre és csak utána adjam hozzá az m40-et?
Még egy kérdésem lenne. Hogyan tisztítsam meg a szabad bázist?
A szabad bázist kétszer átmosni azonos térfogatú 10%-os nátrium-triszulfát oldattal, hogy a maradék bromketont eltávolítsam, majd kétszer tiszta vízzel átmosni elegendő? Szükséges valami mást használni?
Miért van az, hogy amikor sósavval semlegesítek sósavval acetonban pH 6-ra, amikor a HCL:aceton keveréket a szabad bázishoz adom, az elkezd színesedni. Iszonyú nehéz utána hófehérre mosni a port.
A színek, amik nekem eszembe jutottak, a kék, a zöld, a sötétvörös és a rózsaszín.