ACAB, újra elolvastam a hozzászólását, és azt hiszem, a probléma kulcsa ebben a mondatban van:
Ez azt jelenti, hogy az a réteg, amit Ön "olajos bázisként" kivonatol, nem tiszta olajos bázis. Miért nem használsz itt is petróleumétert (vagy más nem poláros oldószert)? Mármint attól a ponttól kezdve, hogy az oldatod eléri a pH12-t és egy réteg képződik, nem baj, ha leválasztod az olajos réteget, de ezt tedd az elválasztó tölcsérbe és adj hozzá ugyanannyi petróleumétert, majd ha két réteg képződik, akkor a petróleuméteres réteget mentsd el az Ehrlenmeyerben. A nem petróleuméteres réteget (ha képződik) hozzáadhatjuk az eredeti vízhez, majd a maradék vízzel együtt extraháljuk. Ha csak a víz térfogatának 10%-át használjuk 3 alkalommal, az valószínűleg túl kevés, használjunk 30%-ot, majd 20%-ot, majd 20%-ot.
Tudom, hogy ez elég sok éter, a vizet használhatod indikátornak: a víz majdnem tiszta lesz, ha az olaj nagy része kivonásra került.
A benzin-éter frakciókat egyesítsük, adjuk az elválasztó tölcsérbe, és mossuk legalább 2-3x desztillált vízzel, majd 1x sós lével (telített NaCl oldat). Ezután kezdjük el a szárítást, de csak `elég` MgSO4-ot adjunk hozzá, nem `több a jobb`. Amikor a MgSO4 15-20 perc után hógolyóhatást mutat, akkor jó. Ha van mol szitája, akkor azt is használhatja MgSO4/Na2SO4 helyett. GRAVITY szűrje az MgSO4-et. Én nem igazán szeretem, mivel elég kis molekulaméretű, és lehet, hogy átjön néhány szűrőn, és többször kell szűrni.
Ha megvan a tiszta és száraz benzinétered, akkor desztilláld le, így ha előtte többet használsz, nem számít, visszakapod. Ezt amúgy is meg kell tenned a legtöbb oldószerrel.
Továbbá, általános szabályként, amikor lehűtöd vagy csak kint hagyod a száraz oldatokat, soha ne felejtsd el konyhai kling fóliával és gumiszalaggal letakarni, hogy légmentesen zárva legyen.
Szóljon nekünk, ha a probléma továbbra is fennáll, ha ezt az utat követi.