Witam.
Mam problem z tą reakcją. Próbowałem przeprowadzić ją dwa razy. Używam odczynników i szkła laboratoryjnego. Odczynniki zmniejszyłem proporcjonalnie, ponieważ używam kolby o pojemności 1l. Problem pojawia się, gdy próbuję zredukować P2NP za pomocą amalgamatu glinu.
Przygotowuję roztwór P2NP, podgrzewając go na tyle, aby rozpuścić kryształy.
Używam młynka do kawy, aby zmielić aluminium na małe grudki - jak napisano w
podsumowaniu amalgamatu aluminium (Al/Hg).
Po dodaniu HgCl2 wlewam 0,5l zimnej wody destylowanej. 10 minut później zaczyna się reakcja.
Za pierwszym razem poczekałem, aż przestaną tworzyć się małe bąbelki i całe aluminium będzie unosić się na powierzchni, woda - mętna, szara. Przepłukałem dwukrotnie niewielką ilością zimnej wody destylowanej, dokładnie odsączyłem. Dodałem roztwór P2NP, nie zaszła żadna reakcja. Zauważyłem, że P2NP częściowo skrystalizował. Próbowałem rozpocząć reakcję z użyciem ciepła, ale bezskutecznie.
Za drugim razem spuściłem wodę z amalgamatu, gdy pojawiło się dużo małych bąbelków i większość aluminium wypłynęła na powierzchnię, woda była mętna i szara. Ponownie - przepłukałem go dwukrotnie niewielką ilością zimnej wody destylowanej, dokładnie odsączyłem. Po dodaniu P2NP wynik był identyczny jak przy pierwszej próbie. Podgrzanie mieszanki nie pomogło.
Co robię źle? Co powinienem zmienić? Macie jakieś sugestie?
Każda pomoc będzie bardzo mile widziana