Dobrý deň.
Mám problém s touto reakciou. Pokúsil som sa ju vykonať dvakrát. Používam laboratórne činidlá a laboratórne sklo. Reagenty som úmerne zmenšil, pretože používam 1l banku. Problém sa objaví, keď sa pokúsim znížiť P2NP pomocou amalgámu hliníka.
Pripravím roztok P2NP a zahrievam ho len natoľko, aby sa kryštály rozpustili.
Na mletie hliníka na malé guľôčky používam mlynček na kávu - ako sa píše v
súhrne o hliníkovom amalgáme (Al/Hg).
Po pridaní HgCl2 prilejem 0,5 l studenej destilovanej vody. O 10 minút neskôr sa začne reakcia.
Prvýkrát som počkal, kým sa už netvorili malé bublinky a všetok hliník plával, voda - zakalená sivá. Dvakrát som ju prepláchol malým množstvom studenej destilovanej vody, dôkladne som ju vysušil. Pridal som roztok P2NP, k žiadnej reakcii nedošlo. Všimol som si, že P2NP čiastočne vykryštalizoval. Pokúsil som sa reakciu naštartovať teplom, ale bezvýsledne.
Druhýkrát som vodu z amalgámu vypustil, keď sa objavilo veľa malých bubliniek a väčšina hliníka sa vynorila, voda bola zakalená do šeda. Ešte raz - dvakrát som ju prepláchol malým množstvom studenej destilovanej vody, dôkladne som ju vysušil. Po pridaní P2NP bol výsledok identický ako pri prvom pokuse. Zahrievanie zmesi nepomohlo.
Čo robím zle? Čo by som mal zmeniť? Máte nejaké návrhy?
Budem veľmi vďačný za akúkoľvek pomoc