Dobrý deň, všetkých vás pozdravujem. Chcem sa s vami podeliť o svoje skúsenosti so separáciou izomérov pomocou L-vín. Urobil som tri testy. 2x s použitím metanolu, keď som v oboch testoch zmenil pomer voľnej bázy metanolu a kyseliny vínnej. Oba testy dopadli v podstate rovnako, po spojení zložiek a premiešaní sa vyzrážala pevná hmota, ktorú som po 24 hodinách prefiltroval. Čo sa týka vzhľadu produktu a celkového rozdelenia izomérov, možno bolo v jednom teste o niečo viac produktov ako v druhom teste. Z 30 ml voľnej bázy som získal približne 9 gramov d-metánu. Počas odparovania, keď sa začali objavovať kryštály, to najprv vyzeralo dobre, sem-tam sa vytvorili malé ihličky, ale čím viac to bolo suchšie, tým viac to pripomínalo racemát (škaredá amorfná látka). Keď úplne vyschol, z hľadiska vzhľadu som nedokázal rozoznať rozdiel medzi racemátom a týmto rozdeleným produktom. Keď sa položil na fóliu a trochu sa zohrial, bolo zrejmé, že kryštály po rozpustení kryštalizujú o niečo rýchlejšie, ako keď sa to robí s racemátom. Z toho som usúdil, že došlo k určitému rozdeleniu, ale nie dostatočnému. Poznamenávam, že počas filtrácie som prášok vínanu nepremyl. V postupe to nebolo napísané, takže som to radšej neurobil. No a teraz sa dostávame k tretiemu testu, ktorý som vykonal pomocou vody podľa postupu btcboss. Po spojení všetkých ingrediencií a intenzívnom miešaní som po chvíli dostal hustú, naozaj hustú hmotu pripomínajúcu akýsi krém. Mala konzistenciu v podstate ako na fotografii, ktorú pridal užívateľ Sjeik o pár príspevkov vyššie ako ja. Nádobu som uzavrel a nechal som ju 24 hodín odstáť, potom som túto hmotu vložil do filtra, rozotrel ju po vákuovom filtri a zapol odsávanie. Túto hustú krémovitú látku bolo naozaj ťažké prefiltrovať, tiež v postupe nebolo napísané nič o premytí vínanu vo filtri, takže som to neurobil. Zo 60 ml voľného základu som získal len 11 gramov výrobku. Ale kryštáliky, ktoré prišli, boli priehľadné a krásne. Skúsil som ich roztopiť na alobale, aby som zistil, ako rýchlo tuhnú, a bolo to naozaj rýchlo ako pseudoefedrín metyl. Takže si myslím, že Split izomer bol úspešný až na hmotnostnú tragédiu iba 11 gramov. Problém bol asi hlavne v tom, že som mal trochu problém pri filtrácii s tým, že lievik na odsávacej banke dobre netesnil a možno by pomohlo aj vymytie vínnej soli pri filtrácii, ale poraďte mi prosím, koľko vody môžem na to použiť, aby som nenarušil rozpustnosť vínanu vo vode a nedostal tak do produktu L izoméry. Ďakujem.