Neberiem to ako spochybňovanie
. Sme tu na to, aby sme si navzájom pomáhali informáciami. Keďže som túto konverziu (ani z racemického, ani z D-amfetamínu) nevyskúšal, môžem sa spoľahnúť len na Rhodiove poznámky na
Mimochodom, použil by som len racemický amfetamín, pretože metamfetamín sa dá riešiť rovnakými metódami ako amfetamín a prečo riskovať cenný D-izomér, keď nie sú známe konečné výsledky.
`Formaldehyd a hliníkový amalgám`
N-metyl-amfetamíny sa pripravili reakciou príslušného amfetamínu s formaldehydom a redukciou za neprítomnosti kyseliny. Takto sa zmes 1 mólu voľnej bázy amfetamínu (136 g) a 1 mólu vodného formaldehydu (81 ml 37 % alebo 75 ml 40 %) v 350 ml alkoholu a prebytku amalgámu hliníka niekoľko hodín redukovala, pridala sa voda, odfiltroval sa hydroxid hlinitý, roztok sa okyslil a odparil a voľná báza sa oddelila pomocou alkálií, pričom sa získal fenyl-N-metylisopropylamín, prevedený na hydrochlorid, mp 140 °C.
Podobne 70 g d-amfetamínu v alkohole s hliníkom a 1 mol formaldehydu poskytlo d-metamfetamín, ktorý sa previedol na fosforečnanovú soľ. Z 1-fenyl-2-aminopropanolu sa podobne získal efedrín.`
(Zvýraznenie odo mňa.)
Každopádne stále vyzývam kohokoľvek z vás, aby sa podelil o svoje skúsenosti, ktoré túto syntézu skutočne vyskúšal a má s ňou nejaké reálne skúsenosti. Niekedy sa to chystám vyskúšať, ale bolo by skvelé vedieť, že to naozaj funguje, skôr než obetujem veľa materiálu a času. Ďalšou možnosťou je začať od P2NP, redukovať ho na imín a potom hydrolyzovať v kyslom prostredí na P2P, ale to potom zahŕňa ďalšiu amináciu P2P s metylamínom, čo si myslím, že je prehnané, keďže už jedna prebehla (po kondenzácii benzaldehydu s nitroetánom). Metóda, ktorú by som použil, si tiež vyžaduje pomerne veľa kyseliny octovej na redukciu, napr. na železnom katalyzátore, a potom hydrolyzáciu kyselinou. Ak to nikto nevyskúšal, urobím porovnanie a dám vedieť členom fóra.