Zdaj pa k mojim izkušnjam z zelo podpovprečnimi pogoji. Imel sem samo čistilo na osnovi natrijevega hidroksida _na osnovi_. Tudi to je bilo sestavljeno iz aluminijevih peletov in neke kremenčeve snovi, na katero sem že pozabil. Ker ga nisem mogel kupiti, sem opravil nekaj raziskav, iz katerih je izhajalo, da morda ne bi škodil reakciji. Z ne veliko kemijskega znanja. Zato sem se lotil dela in alkalna raztopina je bila videti zelo drugačna, z ostanki soli in Al. Ker se pri uporabi alkalne raztopine ostanki Al iz redukcije tako ali tako prisotni, to ne bo škodilo, prosim, popravite me. O drugi spojini nisem našel ničesar, razen tega, da ni zelo reaktivna.
Prav tako nisem dovolj dobro premislil o odstranjevanju in celo skladiščenju med sintezo. Malo sem se navdušil in želel poskusiti. Poleg tega nisem imel ustreznega prostora, vse je bilo majhno in polno lahko vnetljivega materiala. Zato sem si izdelal improvizirano odsesovalno napo in poskušal z vsem ostati na veliki stekleni plošči na tleh. Seveda sem razlil nekaj prekleto strupene raztopine AlHg. Mislim, da večinoma na ploščo. Ravno sem nameraval predhodno raziskati odstranjevanje, zato sem bil malo paničen, ker nisem imel elementarnega žvepla, da bi vsaj naredil neraztopljivo, zato sem večino le namočil v kakšno brisačo in nadaljeval.
Ok, malo zmeden, prav tako sem imel samo max. 1l okrogle steklene ali erlenmajerjeve bučke in nekaj še manjših. Zato sem vse količine prepolovil, pri čemer sem vedel, da bi moral narediti izračun na podlagi mol.
Tako je moja amalgamacija AlHg delovala dobro, s količino živosrebrovega nitrata, ki je bila na oko manjša. (S to spojino nisem želel delati več, kot je bilo potrebno). Čeprav je trajalo precej dolgo in je še vedno reagirala, ko sem vanjo vedno znova nalival vodo, ali je to normalno? Zato sem počakal in nalival več vode, dokler ni prenehala reagirati (toliko, ne spomnim se natančno). Ali je to lahko posledica lepljivosti Al? Odrezal sem ga s škarjami in od pritiska se je zlepil skupaj. Ker pa je bilo precej temno in so se delali majhni mehurčki, sem nadaljeval.
Nato sem dodal 1p2n, 5 g v 50 ml iso in 25 ml etil acetata in bil pozoren na agresivno reakcijo, vendar se ni veliko zgodilo, čez nekaj časa sem segrel z vodno kopeljo, nekaj se je zgodilo, vendar je ostalo zelo blago aktivno, zato sem segreval, dokler ni bilo več reakcije. Izgledalo je prav, čeprav nisem imel pravega kondenzatorja, ampak sem samo držal^^ steklenico nad njim. Amalgan je bil videti enako kot prej, zame ne vem. Filtriral sem ga in vanj vlil alkalni sol. Nato sem osnovno plast zbral z brizgalko, veliko premajhno, trajalo je celo večnost.
Priprava soli potem... Pozabil sem raztopiti tararinsko kislino, ki sem jo dobil, in sem v bistvu samo vrgel nekaj kristalov, potem pa sem se spomnil, da bi to morala biti raztopina, in sem vanjo vlil aceton (verjetno ne deluje). Toda takoj po tem, ko sem vanj vlil kristale kisline, se je začelo tvoriti več kristalov, aceton ni veliko spremenil. Izmeril sem pH in dobil rdečo barvo, zato sem ga preveč zakisal, prekleto, mislil sem, da dobim nekaj baze, da bi se ponovno nevtraliziral. Toda dejansko sem vanj vlil etilacetat. Kar sem spoznal kmalu pozneje, ko sem ugotovil, da sem dobil samo ta neumni mešani natrijev hidroksid. Ponovno sem izmeril pH in presenetljivo ni bil več tako rdeč, zato sem upal na najboljše in šel na filtracijo, za katero sem uporabil čajni filter in pustil, da se posuši.
Presenetljivo je bilo videti zelo belo in tako, kot bi moralo biti, zato sem šel naprej, da bi malo testiral in tako zelo gori, da je precej neuporabno. Upam, da bo ponovna namestitev tukaj pomagala. Vendar je tudi izkoristek preveč dober, da bi bil resničen, približno 3,5 g od 5 g - je tartrat težji od drugih soli? Tudi njegov učinek ni bil takšen, kot sem pričakoval, bil sem precej utrujen in imam toleranco od recepta, ampak ja... ne vem. ali sem samo bunkelj, ki gori kot pekel? kdo ideje?
edit: donos je brez ekstrakcije blata, samo zgornja plast.
edit2: o hitrih idejah, kako se znebiti teh grdih bučk, ki zastrupljajo moje stanovanje, bi bil zelo vesel. ali bo bučka hdpe zadržala vse ostanke, ki so pomešani skupaj? Verjetno ne mešanje bi bilo boljše, ampak na tej točki moram to najprej spraviti iz mojega stanovanja.