Merhaba arkadaşlar, 60 ml 4 Metil propiyofenon ve rasyonel miktarlarda HBr ve H2O2 ile reaksiyona girdim. ancak RM, H2O2 miktarının yarısını kullandıktan sonra kırmızı kaldı. Daha sonra H2O2'nin geri kalanını ekledim ve daha sonra katı ürün oluşumunu gözlemledim. RM'yi gece boyunca dinlendirdim ve ertesi sabah yeşil rengi gözlemledim. RM'yi vakumla süzdüm ve yeşil renkte 36 g ürün elde ettim. filtre şişesinin dibinde, sulu fazın altında bir miktar yeşil sıvı (yaklaşık 40 ml) buldum. lütfen bana yeşil sıvının ne olduğu, neden oluştuğu, neden daha az ürün elde ettiğim ve işlemi gerçekleştirirken nerede hata yaptığım konusunda yol gösterin. Herkese teşekkürler.
- Language
- 🇬🇧
- Reaction score
- 178
Reaksiyonda kullanılan maddelerin tam miktarlarını yazın, yani hidrojen peroksit için hacmi ve konsantrasyonunu, HBr asit için de konsantrasyonunu belirtmeniz gerekir. Reaksiyon sıcaklığını ve diğer koşulları bilmek de önemlidir. Ne yaptığınızı ne kadar kesin bir şekilde yazarsanız, cevabı o kadar kesin bir şekilde alırsınız.
↑View previous replies…
Sevgili kardeşim, nazik cevabın için çok teşekkürler. 60 ml 4-Methylpropiophenone ile 46 ml HBr (%48) karıştırdım. 26 ml H2O2 (%35) aldım ve damla damla ekledim. Ancak, yaklaşık 15 ml H2O2 ekledikten sonra RM rengi kırmızı kaldı. O zaman bile per oksitin geri kalanını eklemiştim. H2O2'nin ilk eklenmesi sırasında, RM'nin sıcaklığı çok yükseldi, bu da şişeye dokunmayı zorlaştırdı, daha sonra şişenin etrafına buzla soğutulmuş su koyarak kontrol edildi. bir süre sonra, beyaz kabarık katı oluştu ve tüm RM bütün gece dinlenmeye bırakıldı. ertesi sabah, katı ürünle birlikte yeşil sıvı (yaklaşık 40 ml) bulundu ve bu sıvı altta duruyordu, yani sulu çözeltide çözünmüyordu. bu bilginin amaca hizmet edeceğini umuyorum.
- Language
- 🇬🇧
- Reaction score
- 178
Büyük olasılıkla, reaksiyonda serbest asidiniz bitmiş ve sadece bromunuz kalmıştır ve asidin bir bromlama katalizörü olduğu bilinmektedir (tüm bromlama boyunca ketonun kararlı enolizasyonu gereklidir). Ketonu sürekli enolize etmek için ek sülfürik asit kullanmanızı öneririm, reaksiyon sırasında brom rengi hızla kaybolmalıdır.