Тази реакция работи доста добре за мен, успях да направя няколко тестови серии от 20 грама в дебела 7-литрова HDPE бъчва, като ефективността достигна около 60 % след сушене на ниска температура в изсушител. получих малко прекиселяване в някои партиди, но като цяло е много хубаво бяло вещество, което след правилно изсушаване образува зърна, които се превръщат в прах с лигт-средно налягане.
Имам обаче два въпроса.
Живачният ми нитрат пожълтява при допир с водата, живакът е чисто бял преди да го добавя в сместа от алуминий и вода, но веднага щом се добави във водата, пожълтява и след като престои във водата/алуминия, дори става почти червено-оранжев. тези бучки изглежда се разтварят слабо във вода, защото трябва да изплакна поне 3-4 пъти, за да се отърва от всяка малка следа. живачният ми метал идва от накланящи се ключове, което ме кара да мисля, че може да е замърсен със следи от други метали може би ?
Второто ми притеснение е, че моят p2np не се разтваря в сместа от IPA и оцетна киселина, като се има предвид, че 10 г P2NP са в 100 мл изопропил и 50 мл ледена оцетна киселина. оцетната ми киселина е само 80 %. трябват ми около 120-130 мл IPA и вероятно 70 мл оцетна киселина, за да разтворя ep2np, в противен случай в разтвора ми се въртят жълти кристали.
Може ли това да е последица от 80% оцетна киселина?