Здравейте, аз съм сравнително нов в органичната химия (от около 9 месеца, нямам друг опит в химията )и през последните няколко месеца синтезирах амфетамин по пътя на Al/Hg няколко десетки пъти.
Успях да редуцирам до 120 g P2NP в 20-литрова колба с кръгло дъно. Чистотата на крайния продукт беше феноменална при последните синтези.
През повечето време ми се налагаше да пречиствам амфетаминовия сулфат само веднъж проформа с ацетон, защото той вече беше толкова бял.
Маршрутът NaBH4/CuCl² ми беше интересен, защото изпитвам голямо уважение към работата с живак, той вече три пъти беше довел до бурна екзотермична реакция, голямо количество беше разпределено из цялата стая и бих искал в бъдеще да се справям без него.
Редукцията с NaBH4/CuCl² също така позволява значително по-висок добив с колба, която е само наполовина по-малка.
Досега съм синтезирал три пъти. Първият път 80 г P2NP, вторият път 200 г P2NP и последният път 250 г P2NP.
Последният синтез беше най-добрият от всички, тъй като успях да се придържам точно към температурите.
Това, което трябва да спомена, е, че за да съкратя процеса на прилагане на P2NP, поставям колбата в голям съд, пълен с лед, който след това загрявам на котлон. Успях да напълня всичките 250 г P2NP в колбата за три четвърти час, без да надвишавам 60 °C. Това влияе ли на реакцията с борохидрида?
Въпреки всички положени грижи, сулфатът има малко сладникава, остра миризма накрая, въпреки снежнобелия си цвят. Консистенцията му също е много по-кристална, като при смачкване хрущи меко.
Почиствал съм го няколко пъти с ацетон и DCM, филтрирал съм го във фуния на Бюхнер и т.н.
Определено изглежда, че към сулфата се е присъединила още една сол.
Случвало ли ви се е подобно нещо?
Възможно ли е натриевият борохидрид, ако не е напълно разтворен, да се смеси с амфетаминовата свободна основа и да се превърне в натриева сол, когато се неутрализира с H²SO4?
Нещата също така изгарят силно в носа. На един приятел в продължение на няколко минути, веднага след като е поел, от носа му е текла водниста слуз.
И сега истинският въпрос: ако в него има друга сол, как или какъв метод мога да използвам, за да отделя двете вещества?
Бавно стигам до края на силите си.
Предварително ви благодаря за търпението да прочетете целия текст
. Ще съм ви благодарен за всеки съвет.
Г-н Магия