Не го приемам като поставяне под въпрос
. Ние сме тук, за да си помагаме взаимно с информация. Тъй като не съм опитвал това преобразуване (нито от рацемичен, нито от D-амфетамин), мога да разчитам само на бележките на Rhodium
Между другото, аз бих използвал само рацемичен амфетамин, тъй като метамфетаминът може да бъде разтворен по същите методи като амфетамина и защо да се рискува ценният D-изомер, когато крайните резултати не са известни.
`Формалдехид и алуминиева амалгама`
N-метил-амфетамините са получени чрез реакция на съответния амфетамин с формалдехид и редукция в отсъствие на киселина. Така смес от 1 мол амфетамин свободна основа (136 g) и 1 мол воден формалдехид (81 ml 37 % или 75 ml 40 %) в 350 ml алкохол и излишък от алуминиева амалгама се редуцира в продължение на няколко часа, добавя се вода, алуминиевият хидроксид се филтрира, разтворът се подкиселява и изпарява, а свободната основа се отделя с помощта на алкали, като се получава фенил-N-метилизопропиламин, превърнат в хидрохлорид, mp 140 °C.
По подобен начин от 70 g d-амфетамин в алкохол с алуминий и 1 mol формалдехид се получава d-метамфетамин, който се превръща във фосфатна сол. От 1-фенил-2-аминопропанол по подобен начин се получава ефедрин.`
(Подчертано от мен.)
Както и да е, все още каня всеки, който е навън, да сподели опита си, който действително е опитал този синтез и има някакъв реален опит с него. В някакъв момент смятам да го опитам, но би било чудесно да знам, че наистина работи, преди да пожертвам много материали и време. Другият вариант е да се започне от P2NP, като се редуцира до имин и след това се хидролизира в кисела среда до P2P, но това включва допълнително аминиране на P2P с метиламин, което според мен е прекалено, тъй като вече е имало такова (след кондензация на бензалдехид с нитроетан). Методът, който бих използвал, изисква също така доста оцетна киселина за редуциране, напр. върху железен катализатор, след което се хидролизира с киселината. Ако няма някой, който да е опитвал това, ще направя сравнение и ще уведомя членовете на форума.