Както казахте, не мога да видя крайния продукт на механизма заради логото на снимката, но от схемата на механизма изглежда, че двойната връзка се образува между N и въглерод С1. Ако предположението ми за картинката е вярно, то картинката, която сте дали, подкрепя моята хипотеза, че при реакцията между амфетамин и формалдехид междинният продукт имин има двойна връзка между N и метиловия въглерод, а НЕ между N и алфа въглерода.
Ако предоставената от Вас снимка на механизма показва нещо друго под закриващото лого, моля изпратете линк към мястото, където мога да видя схемата без логото, тъй като бих искал да я видя, все пак изглежда, че тя подкрепя казаното от мен по-рано.
Въпреки това моите механични разбирания не са от най-високо ниво и със сигурност не разполагам с експертни познания. Имате ли някаква идея как горният механизъм може да генерира двойна връзка между N и алфа въглерода, като се има предвид, че О, който образува напускащата група H2O, е свързан с въглерода С1 на формалдехида от диаграмата на механизма?
Що се отнася до "надеждните данни" за стереоспецифичността, не разполагам с никакви други, освен с оригиналната статия за родия, в която се твърди, че синтезът е стереоспецифичен, както каза друг член в началото на темата на страница 1 от отговорите, тук:
https://www.erowid.org/archive/rhodium/chemistry/amphetamine.methylation.html
В горепосочената статия се посочва, че при образуване на имин с d-амфетамин и редуциране се получава d-метамфетамин. Като се има предвид, че показаната в момента структура (3) е идентична с фенилацетон-метиламин-имина, при редукцията на който се получава рацемичен продукт, е ясно, че едно от двете трябва да е грешно, не?
Или амфетамин-формалдехидният имин е различен от фенилацетон-метиламиновия имин, или реакцията не е стереоспецифична, както е посочено в източника на Rhodium.
Някой, който разполага с подходящи ресурси, може би би могъл да тества реакцията с различни оптични смеси на амфетамин и да докладва, но аз не мога да събера тези данни.
Благодаря ви за отговорите.