Nagyon szeretem ezt az újrakristályosítási módszert az egyszerűsége miatt, de nem vagyok 100%-ban elégedett a színnel.
Ez a legjobb eredmény, amit ezzel a módszerrel 107C ponton tudtam elérni. Nem rossz, de még mindig nem tökéletesen fehéren átlátszó.
Ezúttal ellenőriztem a lecsapolt víz súlyát... Ez 2 gr volt 50 gr sóra vetítve. A többi víz természetesen elpárolgott.
Ezekre az adatokra Raoult-t alkalmaztam, és az alábbi eredményt kaptam. A légköri nyomást is figyelembe veszem. A tengerszint feletti víz forráspontja 100C, de 700m magasságban 98C.
Tehát a tengerszinten 7C, 700m-en 9C, míg 107C-ig melegítve 107C.
mw = 0,52 * ms * 1000 / (dT * 229,7)
mw (tengerszinten) = 0,52 * 50 * 1000 / (7 * 229,7) = 16,2 gr.
Mi van, ha megpróbálok valamilyen oldószert mellékelni, aminek a forráspontja magasabb, mint a vízé, és kisebb, mint a víz oldhatósága? A cél az, hogy a kristályosítást nagyobb mennyiségű szovlenben futtassuk, hogy lassítsuk a kristályosodást és csökkentsük a magképződést. Remélhetőleg több folyadék több szennyeződést tud csapdába ejteni, nagyobb méretű és tisztaságú kristályokkal az eredmény?
A glicerin például feleannyira oldja a sót, mint a víz, és a forráspontja 290C-on van.
Ha ugyanolyan térfogatú vízzel állítom le a kristályosodást, akkor só nélkül 5 * 1,26 / 16,2 = 38,8% glicerin vizes oldat lesz 117C forráspontú.
Aztán, ha sót adunk hozzá, Raoult is növeli a forráspontot további 8-10C-kal - tudnom kell az ilyen keverék ebullioszkópiai állandóját, hogy pontosan kiszámíthassam, de valószínűleg több mint 0,52 és kevesebb mint 1,5 lesz.
Tehát valószínűleg 125-127C-ra kell melegítenem a kloridoldatot, az így kapott 50 g sóval 16 ml vízben + 5 ml glicerinoldatban a jobb eredmény érdekében?