Man ļoti patīk šī pārkristalizēšanas metode tās vienkāršības dēļ, bet neesmu 100% apmierināts ar krāsu.
Šis ir labākais rezultāts, ko man izdevās iegūt ar šo metodi 107C punktā. Tas nav slikts, bet joprojām nav pilnīgi balts caurspīdīgs.
Šoreiz es pārbaudīju ūdens svaru, ko es iztukšoju.. Tas bija 2 grami uz 50 gramiem sāls. Pārējais ūdens iztvaikoja dabiski.
Šiem datiem es piemēroju Raoult metodi un ieguvu turpmāk minēto rezultātu. Es ņemšu vērā arī atmosfēras spiedienu. Jūras līmeņa ūdens vārīšanās temperatūra ir 100C, bet 700 m augstumā tā ir 98C.
Tātad nobīde jūras līmenī ir 7C, 700 m augstumā - 9C, bet sildot līdz 107C.
mw = 0,52 * ms * 1000 / (dT * 229,7)
mw (jūras līmenī) = 0,52 * 50 * 1000 / (7 * 229,7) = 16,2 gr.
Ko darīt, ja es mēģinu pievienot kādu blakus šķīdinātāju, kura viršanas temperatūra ir augstāka par ūdens viršanas temperatūru un šķīdība ir mazāka par ūdens šķīdību? Mērķis ir veikt kristalizāciju lielākā sovlena tilpumā, lai palēninātu kristalizāciju un samazinātu kodolu veidošanos. Cerams, ka lielāks šķidruma daudzums var aizturēt vairāk piemaisījumu un rezultātā iegūt lielāka izmēra un tīrības kristālus?
Piemēram, glicerīns šķīdina sāli uz pusi mazāk nekā ūdens, un tā viršanas temperatūra ir 290C.
Ja es pārtraucu kristalizāciju ar tādu pašu ūdens tilpumu, tad būs 5 * 1,26 / 16,2 = 38,8 % glicerīna ūdens šķīduma ar viršanas punktu 117C bez sāls.
Tad, pievienojot sāli, Raoult paaugstina viršanas temperatūru vēl par 8-10C - lai to precīzi aprēķinātu, man jāzina šāda maisījuma ebuloskopiskā konstante, bet, iespējams, tā būs lielāka par 0,52 un mazāka par 1,5.
Tātad, iespējams, lai iegūtu labāku rezultātu, man vajadzētu sildīt hlorīda šķīdumu līdz 125-127C ar iegūto 50 g sāls 16 ml ūdens + 5 ml glicerīna šķīduma?