ACAB, przeczytałem ponownie Twój post i myślę, że klucz do problemu znajduje się w tym zdaniu:
`Tutaj zauważono, że baza amfetaminy nie miesza się całkowicie z eterem naftowym i tutaj również tworzą się dwie warstwy.` Oznacza to, że warstwa, którą ekstrahujesz jako `oleista baza` nie jest czystą oleistą bazą. Dlaczego nie użyjesz tutaj eteru naftowego (lub innego niepolarnego rozpuszczalnika)? Chodzi mi o to, że od momentu, gdy roztwory osiągną pH 12 i utworzy się warstwa, można oddzielić warstwę oleistą, ale umieścić ją w rozdzielaczu i dodać taką samą ilość eteru naftowego, a następnie zachować warstwę eteru naftowego w Ehrlenmeyer, jeśli utworzyły się dwie warstwy. Warstwę bez eteru naftowego (jeśli się utworzy) można dodać do pierwotnej wody, a następnie ekstrahować resztą wody. Użycie tylko 10% objętości wody 3 razy to prawdopodobnie za mało, użyj 30%, potem 20%, potem 20%.
Wiem, że jest to dość dużo eteru, można użyć wody jako wskaźnika: woda staje się prawie przezroczysta, gdy większość oleju została wyekstrahowana.
Połącz frakcje eteru benzynowego, dodaj je do rozdzielacza i przemyj co najmniej 2-3 razy wodą destylowaną, a następnie 1 raz solanką (nasyconym roztworem NaCl). Następnie rozpocznij suszenie, ale dodaj tylko "wystarczającą ilość" MgSO4, a nie "więcej znaczy lepiej". Gdy po 15-20 minutach na MgSO4 pojawi się efekt kuli śnieżnej, wszystko jest w porządku. Jeśli masz sito molowe, możesz go również użyć zamiast MgSO4/Na2SO4. Filtr grawitacyjny MgSO4. Nie podoba mi się to, ponieważ ma dość mały rozmiar cząsteczkowy i może przejść przez niektóre filtry i wymagać filtrowania więcej niż jeden raz.
Kiedy masz czysty i suchy eter benzynowy, destyluj go, aby użycie większej ilości wcześniej nie miało znaczenia, otrzymasz go z powrotem. Powinieneś to zrobić z większością rozpuszczalników.
Ponadto, zgodnie z ogólną zasadą, podczas chłodzenia lub po prostu pozostawienia na zewnątrz suchych roztworów, nigdy nie zapomnij przykryć ich folią kuchenną i gumką, aby były szczelne.
Daj nam znać, jeśli problem nadal będzie występował po zastosowaniu tej metody.