Ok, mam wyniki moich testów próbujących podążać za metodą wideo, ale podobne odczynniki, które mam pod ręką i których zwykle używam.
Podzieliłem 70 gr racemicznej wolnej zasady (nie destylowanej z parą wodną i bez mycia kwasowo-zasadowego, tylko ekstrahowanej i suszonej po redukcji P2P NaBH4) na 2 równe części po 35 gr każda. Z pierwszymi 35 gramami wykonałem proces wideo, ale z innymi odczynnikami, a z drugimi 35 gramami wykonałem metodę, której używam do wykonania, która jest podobna do procesu wideo:
- Metoda 1 (metoda wideo)
- 35gr czystej freebase
- 42gr L-winianu
- 205ml metanolu
Ilości są takie same jak w filmie, ale metanol zdecydowałem się użyć 12% mniej, ponieważ etanol w filmie jest 88% roztworem.
Dodałem kwas do kolby, później metanol i na końcu wolną zasadę.
Kiedy zacząłem mieszać, natychmiast stało się to, co zwykle zdarzało mi się w pozostałych procesach, które wypróbowałem w tym celu, stałe sole wytrąciły się szybko, tworząc masę.
Refluksuję ją przez godzinę, podczas ogrzewania masa staje się gęstą cieczą.
Po godzinie refluksowania utrzymuję ją w temperaturze RT przez około 4-5 godzin, aż w mieszaninie nie pojawią się żadne nowe ciała stałe.
Przefiltrowałem ją i trzymałem w różnych naczyniach część stałą i ciekłą.
-Część płynna
Schłodziłem część ciekłą w zamrażarce roztworem NaOH, aby uniknąć nadmiernego ciepła na etapie alkalizacji.
Powoli dodałem roztwór NaOH do mieszaniny do ph13 i dodałem go do lejka rozdzielającego w ciągu 30 minut.
Wyjmuję wodną dolną warstwę i zachowuję ją, cienką olejową górną warstwę przechowuję w garnku.
Ekstrahuję DCM warstwę wodną i dodaję te ekstrakcje DCM do warstwy olejowej.
Osuszyłem bezwodnym siarczanem sodu i przefiltrowałem.
Odparowałem DCM i otrzymałem 10gr wolnej zasady D-metylowej (nie wygląda tak czysto, jak powinno)
- Część stała
Dodałem mniej więcej tyle samo ml ciepłej wody co gr masy ciała stałego, rozpuściłem je mieszając i pozostawiłem do ostygnięcia.
Powoli dodałem zimny roztwór NaOH do ph13 i dodałem go do lejka rozdzielającego w ciągu 30 minut.
Kolejne kroki są dokładnie takie same jak w przypadku części ciekłej.
Po odparowaniu DCM otrzymałem 15gr L-metylowej freebazy dość "brudnej"
- Metoda 2 (ta, którą zwykle robię i podobna do metody wideo)
- 35gr czystej freebazy
- 41,2gr L-winianu
- 412ml metanolu
Metanol i winian są mieszane do całkowitego rozpuszczenia, freebase jest dodawany podczas mieszania i kontynuuje energiczne mieszanie przez 2-3 minuty.
Pozostawić w temperaturze pokojowej przez 24 godziny, aż utworzy się cała stała masa (jeśli po kilku godzinach nie utworzy się żadna stała masa, należy ją ponownie wymieszać).
Jest przefiltrowany i teraz są dokładnie te same kroki, co w przypadku innej metody.
- W części ciekłej, gdy miałem już wszystkie ekstrakcje DCM, zdecydowałem się na mycie kwasowo-zasadowe, nawet kolor DCM wygląda na czystszy niż drugi, aby uniknąć "zabrudzenia", jak w przypadku pierwszej metody i uzyskałem 10gr D-met absolutnie czystego i czystego (link do zdjęcia na dole)
- W części stałej uzyskano 13gr wystarczająco czystej wolnej zasady L-met bez mycia kwasowo-zasadowego.
- Kwestię czyszczenia można również rozwiązać na etapie krystalizacji na wiele sposobów.
Oczywiście bardzo trudno jest sprawdzić, ile D lub L jest w rzeczywistości w materiale tylko dzięki analizie chiralnej, która nie jest łatwo dostępna.
Wiem również, że porównywanie dwóch metod przy użyciu różnych odczynników nie jest najbardziej poprawne, ale w rzeczywistości pełnią one praktycznie tę samą funkcję w procesie.
Krótko mówiąc, podobne metody i wydajności, główne różnice polegają na tym, że w drugiej można uniknąć refluksu (więc może być łatwiej), a końcowe wolne bazy wyglądają na czystsze niż w przypadku innych metod.
Kiedy znów będę miał wolny czas, tak jak w ten weekend (niestety nie zwykle :-( pozostanie tylko przetestować w małej skali "meksykańską" metodę separacji izomerów met jest zupełnie inna i zrobiłem to tylko w dużej skali, chociaż ostatecznie zdecydowałem się użyć metody wyjaśnionej również w dużej skali.
To byłyby 3 metody, które zrobiłem i mogę o nich mówić z doświadczeniem.
O tym, kiedy i jak wykonać przemywanie kwasowo-zasadowe zamiast destylacji z parą wodną ... itd. wymaga kompletnego i długiego postu, tak samo jak w przypadku krystalizacji.
Myślę o opublikowaniu wszystkich możliwych i bardziej opłacalnych opcji na drodze od BMK (5449) do D-Meth HCL, ale byłaby to długa praca i nie wiem, kiedy znów będę miał wystarczająco dużo czasu hahah przynajmniej jest to planowane.
Dzięki.