Znalazłem ten przepis w książce Uncle Fester
Synteza amfetaminy poprzez reakcję Leuckarta
Magia tej reakcji polega na umieszczeniu fenyloacetonu i formamidu razem na kilka dni przed reakcją.
dni przed wykonaniem reakcji.
Jedna część fenyloacetonu i 2 części fonnamidu muszą stać w temperaturze pokojowej przez co najmniej 24 godziny lub dłużej.
dłużej. Myślę, że tydzień to najlepszy czas. Należy wstrząsać dwa lub więcej razy dziennie. Uważam, że formamid
powoli reaguje z fenyloacetonem, więc im dłużej stoi, tym lepiej!
Może jeśli temperatura jest wyższa, reaguje szybciej. Niektórzy zostawiają to tylko na jeden dzień, ale jeśli
ale jeśli masz czas, dlaczego nie pozostawić go na tydzień lub dwa?
Tuż przed aresztowaniem mierzyłem pH mieszanki i uważam, że zmienia się ono każdego dnia.
każdego dnia. Przy odrobinie cierpliwości powinieneś być w stanie znaleźć najlepszy czas na odstawienie.
odstawić.
Ostrzeżenie: NIGDY nie wlewaj kwasu mrówkowego do mieszanki. To zniszczy wszystko i będziesz musiał
trzeba będzie zaczynać od początku.
Odczekałeś tydzień i jesteś gotowy do działania. Umieść mieszaninę w szklanej kolbie
z wrzącymi wiórkami. Powinieneś użyć ich jak najwięcej, ponieważ potrzebujesz małych bąbelków.
To bardzo ważne! ! W przypadku chłodnicy zwrotnej woda wewnątrz chłodnicy nie może być bardzo zimna, ponieważ amoniak zablokuje otwór w chłodnicy.
nie może być bardzo zimna, ponieważ amoniak zablokuje otwór w skraplaczu, więc 30°C to dobra temperatura.
temperatura. Można nawet wypuścić całą wodę, jeśli nie przeszkadza nam zapach amoniaku.
Tuż przed rozpoczęciem należy wziąć odrobinę kwasu fononowego i dodać go do mieszaniny. Wystarczy
wystarczy odrobina; na przykład, dla 3-litrowej mieszanki, dodaj Scc. Więcej nie zaszkodzi. Jeśli dodasz
zbyt dużo, po prostu podgrzej kolbę bez skraplacza, aż temperatura wzrośnie do 1 60-1 65 ° C, a następnie umieść skraplacz z powrotem w kolbie.
C, a następnie ponownie założyć skraplacz.
Teraz należy podnieść temperaturę do 1 80 ° C, a czasem nieco wyżej, w zależności od
od jakości formamidu. Tutaj używają klasy przemysłowej. Nigdy nie miałem żadnych problemów
o ile jest czysty.
Pozostawić mieszaninę na godzinę po osiągnięciu pożądanej temperatury. Mieszanina
zmieni kolor z jasnożółtego na ciemnożółty. Jeśli zacznie ciemnieć, oznacza to, że temperatura jest zbyt wysoka.
wysoka.
Po godzinie pozwól jej ostygnąć lub, jeśli jest to mała partia, weź sep lejek wypełniony wodą i wymieszaj go z partią.
wodą i wymieszaj go ze swoją partią. Na tym etapie nie używaj ługu.
Teraz wyjmij olej i wymieszaj go z podwójną ilością kwasu solnego. Pozostaw na wolnym ogniu przez
jedną godzinę.
Teraz należy oddzielić go od ługu. Najlepiej jest najpierw pozwolić mu ostygnąć, ale jeśli
jest to mała partia i duży lejek, można zaryzykować. Potrzebne jest również bardzo dobre wstrząsanie
tutaj.
Weź oleistą warstwę i zacznij ją destylować pod maksymalną próżnią.
Weź destylowany produkt i wymieszaj go z podwójną ilością alkoholu, metanolu, acetonu,
lub czymkolwiek, co uznasz za najlepsze. Teraz weź 20% H2S04 i dodawaj go powoli, aż p H wyniesie 7 . Jeśli
Jeśli dodałeś zbyt dużo H2S04, po prostu przywróć pH za pomocą ługu.
Teraz odfiltruj produkt i pozwól mu wyschnąć. Suszenie dużych partii zajmuje dużo czasu, więc ludzie tutaj
umieszczają je w wirówce. Weź duże prześcieradło, włóż do niego swój wsad i pozwól mu wirować. (Bądź ostrożny
z iskrami i tym podobnymi")
czas.
Zamiast formamidu można również użyć fonnatu amonu. Kwas mrówkowy nie jest tu potrzebny.
Obecnie próbuję przeprowadzić reakcję tylko z amoniakiem, ale wciąż nad tym pracuję.
Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie i zapytaj. Kontynuuj dobrą pracę i baw się dobrze