Îmi place foarte mult această metodă de recristalizare pentru simplitatea sa, dar nu sunt 100% mulțumit de culoare.
Acesta este cel mai bun rezultat pe care l-am putut obține cu această metodă la punctul 107C. Nu este rău, dar încă nu este perfect alb transparent.
De data aceasta am verificat greutatea apei pe care am scurs-o.. A fost de 2 gr la 50 gr de sare. Restul de apă s-a evaporat natural.
Am aplicat Raoult la aceste date și am obținut rezultatul de mai jos. Voi lua în considerare și presiunea atmosferică. În ceea ce privește punctul de fierbere al apei la nivelul mării este de 100C, dar pentru altitudinea de 700m este de 98C.
Deci, deplasarea pentru nivelul mării este de 7C, pentru 700m - 9C în timp ce este încălzită până la 107C.
mw = 0,52 * ms * 1000 / (dT * 229,7)
mw (nivelul mării) = 0,52 * 50 * 1000 / (7 * 229,7) = 16,2 gr.
Ce se întâmplă dacă încerc să adaug un solvent secundar, cu un punct de fierbere mai ridicat decât al apei și o solubilitate mai mică decât a apei? Obiectivul este de a derula cristalizarea într-un volum mai mare de sovlen pentru a încetini cristalizarea și a reduce nucleația. Să sperăm că o cantitate mai mare de lichid poate capta mai multe impurități, rezultând cristale de dimensiuni și puritate mai mari?
Glicerolul, de exemplu, dizolvă sarea pe jumătate ca apa și are punctul de fierbere la 290C.
Dacă opresc cristalizarea cu același volum de apă, atunci va exista 5 * 1,26 / 16,2 = 38,8% glicerol soluție de apă cu punct de fierbere 117C fără sare.
Apoi, când se adaugă sare, Raoult crește și punctul de fierbere cu încă 8-10C - trebuie să cunosc constanta ebullioscopică a acestui amestec pentru a o calcula cu precizie, dar probabil va fi mai mare de 0,52 și mai mică de 1,5.
Deci, probabil că ar trebui să încălzesc soluția de clorură până la 125-127C cu 50 gr de sare rezultată în 16 ml de apă + 5 ml soluție de glicerol pentru un rezultat mai bun?